En jordbrukare vid ett risfält utanför Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Nu varnar FN för att matbristen i landet kan komma att bli akut efter den minsta skörden på över tio år. Arkivbild.
En jordbrukare vid ett risfält utanför Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Nu varnar FN för att matbristen i landet kan komma att bli akut efter den minsta skörden på över tio år. Arkivbild.

Dålig skörd förvärrar matbrist i Nordkorea

Nordkorea står inför en allvarlig livsmedelsbrist, varnar FN. Förra årets skörd var den minsta på ett årtionde – i ett land där stora delar av befolkningen redan beräknas vara undernärda.

ANNONS
|

Sanktionerna mot det isolerade Nordkorea gör landet beroende av den egna livsmedelsproduktionen. Men nu varnar FN för att bristen på mat i landet kan komma att bli akut.

2018 blev det sämsta skördeåret på över ett årtionde, då en värmevåg under sommaren följdes av kraftiga regn och översvämningar. Som en följd av det hårda vädret krympte ris- och veteskörden, samtidigt som produktionen av sojabönor och potatis nära halverades. Enligt FN rör det sig om ett underskott på 1,4 miljoner ton mat för det nordkoreanska folket. Matbristen väntas också leda till höjda priser.

ANNONS

"Kan inte överge dem"

Fler än 10 miljoner – nära hälften av landets invånare – beräknas vara i behov av humanitärt bistånd – nödhjälp. Det är 600000 fler än i fjol, enligt FN, som understryker vikten av att hjälporganisationer som verkar i landet nu följer utvecklingen rigoröst. Svält och sjukdomar har hotat befolkningen i årtionden, och nu är läget akut.

- Vi kan inte överge dem, säger FN:s samordnare för Nordkorea, Tapan Mishra, i ett uttalande.

Nordkorea är särskilt sårbart för matbrist. De internationella sanktionerna – en följd av Nordkoreas kärnvapenprogram – slår inte bara mot import av livsmedel, utan leder också till brist på exempelvis teknik och gödningsmedel till jordbruket.

Barn undernärda

Samtidigt har biståndet minskat. Sanktionerna mot den slutna diktaturen påverkar även hjälpsändningar.

- Utan tillräckligt bistånd i år är det enda alternativet för många organisationer att avbryta projekt som fungerar som livlinor för miljoner människor, säger Tapan Mishra.

ANNONS

- Det mänskliga priset för vår oförmåga att hjälpa är omätbart.

Enligt en FN-rapport 2014 beräknades 70 procent av Nordkoreas befolkning ha otillräcklig tillgång på mat. 40 procent var undernärda. Dessutom rapporterades runt fyra miljoner människor leva utan hållbar tillgång till dricksvatten, något som framför allt drabbar barn.

I höstas bedömde FN:s barnorganisation Unicef att omkring 200000 barn i Nordkorea lider av akut undernäring.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer dem åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Mellan 1995 och 1999 dog mellan 2,8 miljoner och 3,5 miljoner människor i en svältkatastrof i landet, orsakad av en kombination av översvämningar och regeringens politik.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, bristande rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

ANNONS