Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kvarlevor från amerikanska soldater som stred i Koreakriget har lämnats tillbaka till USA. Arkivbild.

Döda soldater återlämnade till USA

Nordkorea har lämnat över kvarlevor efter amerikanska soldater som dödades i Koreakriget till USA, meddelar Vita huset.

Ett amerikanskt militärt transportplan med kvarlevorna lämnade Nordkorea sent på onsdagen och flögs till USA:s flygbas Osan i Sydkorea, där en formell ceremoni planeras till den 1 augusti.

"Dagens handlingar representerar ett viktigt första steg för att inleda återförandet av kvarlevor från Nordkorea och för att återuppta sökandet i Nordkorea efter de uppskattningsvis 5 300 amerikaner som ännu inte kommit hem", skriver Vita huset i ett uttalande.

Återförandet var en av de överenskommelser som nåddes under toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i juni.

"Kvarlevorna efter amerikanska soldater lämnar snart Nordkorea och förs till USA! Efter så många år kommer det här att bli ett stort ögonblick för så många människor. Tack till Kim Jong-Un", skriver Trump på Twitter.

I Osan bar uniformsklädda soldater med vita handskar långsamt 55 små lådor täckta med FN-flaggor och placerade dem i fordon.

Återförandet sammanfaller med 65-årsdagen av det eldupphör som fick slut på striderna i Koreakriget 1953. Mer än 7 700 soldater som stred i Koreakiget saknas fortfarande. Runt 5 300 av dem försvann i nuvarande Nordkorea.