Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Protester i Teheran. Bilden togs i onsdags av en privatperson som skickade den vidare till nyhetsbyrån AP.
Protester i Teheran. Bilden togs i onsdags av en privatperson som skickade den vidare till nyhetsbyrån AP. Bild: AP/TT

Dödliga protester i Iran – hundratals gripna

Myndigheterna i Iran redovisar ett allt högre antal dödsfall i samband med de protester som skakar landet. Men det officiella talet är fortsatt lägre än oberoende aktörers uppskattningar.
Hundratals demonstranter har gripits vid protesterna.

35 personer har dödats enligt en rapport från Irans statliga tv.

Den oberoende och Oslobaserade människorättsgruppen Iran human rights (IHR) uppgav i fredags att fler än 50 människor hade dödats dittills.

Har lovat utredning

De omfattande protesterna bröt ut efter att 22-åriga Mahsa Amini, som gripits av den islamiska diktaturens hårdföra moralpolis, dog i häktet i förra veckan. Hennes misstänkta brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.

Irans president Ebrahim Raisi har lovat en skyndsam utredning, men protesterna spreds snabbt till tiotals städer och har fortsatt i flera dagar. I samband med fredagsbönen arrangerades också demonstrationer till stöd för regeringen på flera håll.

Mängder av demonstranter har gripits runt om i landet. Enbart i den nordvästra provinsen Gilan har 739 personer, varav 60 kvinnor, frihetsberövats, enligt polisen.

Myndigheterna har begränsat tillgången till internet i Iran för att strypa informationsflödet kring händelserna. Men bilder och videor som delas, bland annat av IHR, visar hur säkerhetsstyrkor verkar skjuta skarpt in i en folkmassa i huvudstaden Teheran.

Amnesty International varnar för fortsatt risk för "blodsspillan mitt i en medvetet påtvingad internetnedstängning". I ett uttalande uppger människorättsorganisationen att minst 19 personer, varav minst tre barn, skjutits ihjäl bara i onsdags.

Uttalande från Andersson

Enligt Amnesty tyder bevis som samlats in i 20 städer på säkerhetsstyrkor metodiskt och medvetet skjuter skarpt.

Mahsa Aminis död och den iranska regimens brutala svar mot protesterna i landet, fördöms av ledare runt om i världen.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) uppmanade på lördagen i ett uttalande den iranska regeringen att avstå från våld.

"Jag är oroad över rapporter om döda och skadade i Iran när kvinnor och män utövar sin rätt att protestera fredligt. Jag uppmanar den iranska regeringen att avstå från våld mot dessa demonstranter. Yttrandefrihet, föreningsfrihet och fredliga möten måste säkerställas", skriver statsministern i uttalandet.