Dödssiffran stiger i Japan

Hittills har ungefär 180 människor bekräftats omkomna i det regnoväder som har härjat delar av Japan, uppger en talesperson för regeringen. Regnet har orsakat både översvämningar och jordskred i stora delar av landet. Fortfarande pågår insatser för att söka efter saknade.

ANNONS
|

Premiärminister Shinzo Abe har ställt in en utlandsresa och besöker i stället under onsdagen Okayama, ett av de värst drabbade områdena. Dussintals personer saknas fortfarande och tusentals befinner sig i tillfälliga härbärgen.

Eftersom det fortfarande är många som saknas väntas dödssiffran stiga ytterligare.

Räddningsarbetare gräver igenom resterna av översvämningar och jordskred som dragit med sig hela kvarter, men hoppet att finna fler överlevande bleknar.

I ovädret, som är det värsta som landet drabbats av på över 30 år, förvandlades vägar till störtfloder och leriga vattenmassor forsade fram och drog med sig både träd och bilar.

Regeringsföreträdare varnar för nya jordskred. Dessutom gör temperaturer på uppemot 35 grader läget svårt för de som bor i tillfälliga skydd eller bostäder som skadats och varken har tillgång till el eller rinnande vatten.

ANNONS

Över 75000 poliser, brandmän och militärer arbetar med att söka efter överlevande.

TT-AFP

Fakta: Värsta väderkatastrofen på årtionden

Översvämningarna i Japan är den dödligaste väderrelaterade katastrofen i landet på 36 år.

Många av de omkomna har dödats av jordskred som utlösts av kraftigt regn och översvämningar.

Tiotusentals poliser, brandmän och soldater deltar i räddningsinsatsen.

Japans regering har avsatt 70 miljarder yen (drygt fem miljarder svenska kronor) till att hantera katastrofen.

Källa: Reuters, AFP

ANNONS