Kriget och folkmorden i Darfur krävde upp emot 400 000 dödsoffer. Nu dras provinsen in allt djupare i Sudans maktstrid. Arkivbild.
Kriget och folkmorden i Darfur krävde upp emot 400 000 dödsoffer. Nu dras provinsen in allt djupare i Sudans maktstrid. Arkivbild. Bild: Nasser Nasser/AP/TT

Darfurledare: Ta till vapen och försvara oss

Guvernören i den krigshärjade Darfurprovinsen i Sudan uppmanar invånare att "ta till vapen" i den pågående konflikten. Guvernör Mini Minawi, som tidigare var rebelledare, uttrycker stöd för Sudan armé som ligger i konflikt med paramilitära Rapid Support Force (RSF).

ANNONS

"Det finns många som inte vill se säkerhet får våra medborgare, och som medvetet saboterar nationella institutioner" skrev Minawi på Twitter på söndagen.

Strider mellan armén, vars general Abdel Fattah al-Burhan leder landet, och paramilitära styrkor ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo har pågått i sex veckor. Den väpnade kampen om makten har främst pågått i huvudstaden Khartum och i Darfurprovinsen i västra Sudan.

Darfur har länge var krigsskådeplats för interna strider, och under det krig och folkmord som inleddes 2003 i provinsen dog upp emot 400 000 människor.

Part i kriget var dåvarande janjawidmilisen, som förde krig mot folkgrupper i Darfur. Janjawidmilisen med generalen Dagalo ombildades senare delvis till den nuvarande stridande parten RSF.

ANNONS

Minawi, som stod på motståndarsidan i Darfurkonflikten, höjer därmed tonläget mot den dåvarande fienden.

"Jag uppmanar våra ärade medborgare, folket i Darfur, unga som gamla, att ta till vapen för att försvara vår egendom" skrev Minawi.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS