'Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland', suckar Belinda Klicline Abbott som tvingas jobba extra på apotek för att rädda sitt företag.
"Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland", suckar Belinda Klicline Abbott som tvingas jobba extra på apotek för att rädda sitt företag. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

"Det är som en osynlig mur mot Sverige"

Hon driver ett kafé tio meter in i Sverige, men bor i Norge. Hon är en av alla som drabbas hårt av Norges stränga karantänsregler under coronapandemin.
– Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland, suckar Belinda Klicline Abbott, vars företag har hotats av konkurs.

ANNONS

Tio meter innanför den svenska gränsen ligger Belindas kafé. Hon bor i Kornsjø i Norge, några hundra meter från gränsövergången, och kan se huset på andra sidan gränsen. Ändå är hon förtvivlad.

– Jag kan inte ens hämta posten utan att få tio dagars karantän, säger hon.

Hon hade sagt upp sig för att satsa helhjärtat på sitt bolag den här säsongen. Nu får hon istället jobba extra på ett apotek nära Svinesundsbron. Utan det jobbet hade hon gått i konkurs.

– Det samhälle där jag bor har delats mitt itu, säger hon.

Hon är bara en av alla dem som drabbas hårt av de norska karantänsreglerna. Reglerna har slagit hårt mot kommunerna på bägge sidorna gränsen. Gränshandeln i Sverige försvann över en natt när Norge beslutade om en "lockdown".

ANNONS

Förlorat omsättning

– Vi har förlorat mellan 95 och 97 procent av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad.

Själv bor han i Halden och är en så kallad "gränsgångare", en av dem som drabbats hårdast.

– När jag kommer hem från jobbet ska jag befinna mig i hemmakarantän i tio dagar.

Men han hinner inte vara i karantän tillräckligt länge för att få ett normalt liv innan det är dags att åka till jobbet igen.

– Jag tillhör den grupp som varit längst i "karantän" av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger han när han går genom den näst intill folktomma mataffären.

Och det finns många fler som drabbas. Till Haldens kommun strömmar det in förfrågningar om dispens. En man har sin fästmö på den svenska sidan och de kan inte ses, en annan vill se till sina bikupor i Sverige och många har släktingar som de inte längre kan träffa.

Bevilja dispens

Men kommunen har ingen möjlighet att bevilja dispens.

– Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.

Kommunen har vänt sig till den norska regeringen för att be om någon form av dispens i karantänsbestämmelserna. Men något besked har de inte fått – ännu.

ANNONS

– Det handlar inte om att få åka och handla i Sverige. Men de har familjer som bor på olika sidor på gränsen. Och vi har invånare som har egendomar och djur i Sverige.

– Jag har i min vädjan koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss, säger Roar Vevelstad.

Fick blankt nej

En av dem som drabbats är svenske Johan Öberg. Kärleken tog honom till Halden för 25 år sedan. Nu har han en dement mamma och en styvpappa i livets slutskede på ett äldreboende i Lerum utanför Göteborg. Hans situation är akut.

Han vände sig till kommunen för att söka dispens för att kunna hälsa på sin döende styvpappa. Men han fick blankt nej. Då skrev han till Hälsodepartementet i Oslo.

– De sa också nej med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge, berättar Johan Öberg.

Så han beslutade sig för att åka ändå. Och betalade priset med tio dagar i hemmakarantän. Hans dotter ville också följa med. Men hon går på gymnasiet och tio dagars ogiltig frånvaro kunde hon inte riskera. Och fick stanna hemma.

Som ett fängelse

– Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse, säger Johan Öberg.

ANNONS

Han tänker att det kanske lättar efter den 15 juni som är ett datum man talar om.

– Men då kanske det är för sent för mig och min styvfar. Jag åker nog snart igen och tar tio dagar i karantän, en gång till, säger Johan Öberg.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel ort i början av brödtexten.

Jonas Dagson/TT

'Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse', säger Johan Öberg som tvingas till karantän för att han besökt sin döende styvpappa i Sverige.
"Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse", säger Johan Öberg som tvingas till karantän för att han besökt sin döende styvpappa i Sverige. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
'Jag har vädjat till regeringen om att vi ska kunna bevilja dispens och har koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss”, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
"Jag har vädjat till regeringen om att vi ska kunna bevilja dispens och har koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss”, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
'Jag tillhör den grupp som varit längst i karantän av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter.
"Jag tillhör den grupp som varit längst i karantän av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
'Hälsodepartementet sa också nej på min dispensansökan med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge', berättar Johan Öberg som tvingades till karantän efter att ha besökt sin sjuka styvpappa.
"Hälsodepartementet sa också nej på min dispensansökan med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge", berättar Johan Öberg som tvingades till karantän efter att ha besökt sin sjuka styvpappa. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
'Vi har förlorat mellan 95 och 97 % av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad. Arkivbild.
"Vi har förlorat mellan 95 och 97 % av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT
'Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet', säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
"Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet", säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Norsk kommun med Halden som centralort.

I söder gränsar kommunen till Sverige med bland annat gränsövergångarna Svinesund och Kornsjø.

Befolkning: 31 000 invånare, omkring 25 000 bor i centralorten.

gränsgångare: Omkring 700–800 norrmän som arbetar i Sverige. Under övriga året omkring 300.

I staden ligger fästningen Fredriksten där Karl XII stupade 30 november 1718.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS