Det här är Österrikes önskningar i EU

"Ett Europa som skyddar" är Österrikes motto för ordförandeskapet i EU som inleds 1 juli. Första punkten på Wiens prioritetslista är "säkerhet och kamp mot olaga invandring".

ANNONS
|

Ordförandeskapet i ministerrådet roterar halvårsvis mellan EU-länderna. Utöver att leda själva diskussionerna får man då också makt över dagordningen.

Migration stod högt på dagordningen för förbundskanslern Sebastian Kurz redan före den gånga veckans toppmöte – där han fick se stora delar av EU luta mer åt hans eget håll med beslutet att försöka ordna flyktingmottagning även utanför EU:s gränser.

Nästa punkt på Österrikes lista, som har publicerat på ordförandeskapets sajt , är att säkra välstånd och konkurrenskraft genom digitalisering. Därefter nämns stabilisering av närområdet genom att ytterligare närma västra Balkan till EU.

Men det är osäkert hur mycket de här frågorna kan drivas i praktiken under hösten, parallellt med förhandlingarna inför britternas utträde i mars nästa år och kampanjstarten inför valet till EU-parlamentet i maj.

ANNONS

Andra måsten är förhandlingar om EU:s budget för 2021–2027. Där kommer Frankrike och Spanien att motsätta sig kraftiga nedskärningar i jordbruksstödet. Och för första gången ska EU-budgeten finansiera militär infrastruktur, vilket kan lägga grunden för en gemensam försvarspolitik, konstaterar nyhetsbyrån AFP.

TT

Fakta: Landet som ska leda EU

Grattis på 100-årsdagen. Det nutida Österrike uppstod 1918 ur ruinerna efter första världskriget och Österrikisk-ungerska kejsardömet.

Wienarna dansar och ler. Av landets 8,7 miljoner invånare bor en femtedel i huvudstaden Wien. Och av stadens invånare är varannan antingen född utomlands eller har minst en utlandsfödd förälder. Mängder av internationella organisationer har sitt säte i Wien.

Musikens Mecka. Älskare av klassisk musik dras till Österrike för Mozarts, Beethovens och Schuberts skull, men landet har även framställt technotungviktare och original som Eurovisionvinnaren 2014 Conchita Wurst.

Spel och skjutvapen. EU:s integration och expansion har gett ekonomisk vinst för det exportberoende landet som fram till nyligen hade unionens lägsta arbetslöshet. Här finns några internationella giganter som pistoltillverkaren Glock och Novomatic som gör spelmaskiner.

Den gröna jätten. Österrikarna röstade emot kärnkraft 1978, trots att det då fanns ett kärnkraftverk redo. Landet släpper ut mycket växthusgaser men har en plan för att få hälften av sin energiframställning från förnybara källor inom 15 år. Jordbruket är ekologiskt på hela 20 procent av åkermarken.

Källa: AFP

ANNONS