Kravallpolis närmar sig en brinnande barrikand under lördagens våldsamma protester i Paris.
Kravallpolis närmar sig en brinnande barrikand under lördagens våldsamma protester i Paris. Bild: Francois Mori/AP/TT

Eldfängda gatuprotester i Paris

Tusentals personer tog gator i besittning i Paris på lördagen i protest mot en säkerhetslag som regeringen redan har börjat backa ifrån.

ANNONS

Flera bilar stacks i brand, skyltfönster krossades och poliser som fått fyrverkeripjäser skjutna mot sig svarade med tårgas.

Det är andra helgen i rad som våldsamma protester utbryter. I fokus är ett förslag till säkerhetslag som bland skulle göra det kriminellt att fotografera och sprida bilder på poliser om det bedömdes skada polisens integritet.

Lagförslaget ingick i ett större säkerhetspolitiskt paket. Men stark kritik har hörts om att lagen skulle kunna inskränka möjligheterna att granska polisens arbete eller att dokumentera övergrepp.

Efter landsomfattande protester svängde regeringen i veckan och lovade att skriva om delar av lagförslaget.

En orsak till den starka reaktionen är en vitt spridd film som visar hur den svarte musikproducenten Michel Zegler blir stoppad och angripen av fyra poliser vid sin studio i Paris. Inspelningarna visar hur han blir slagen åtskilliga gånger i ansiktet, medan det öses rasistiska glåpord över honom.

ANNONS

Zegler trädde fram i franska medier och fick stort stöd, också från franska fotbollsstjärnor och kändisar. Fyra misstänkta poliser har åtalats.

Brandkåren fick rycka in under lördagens våldsamma demonstration i Paris.
Brandkåren fick rycka in under lördagens våldsamma demonstration i Paris. Bild: Francois Mori/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS