Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Filippinernas president Rodrigo Duterte under en uppvisning av vapen inköpta från Kina i juni i fjol. Arkivbild.

Duterte siktar på vapenavtal vid Israel-besök

Filippinernas president Rodrigo Duterte inleder under söndagen ett fyra dagar långt besök i Israel – det första i landet av en filippinsk ledare.

Israel ser bland annat besöket som en chans att tacka Filippinerna för att landet gav en fristad åt judar under Förintelsen och senare stödde bildandet av staten Israel.

Filippinerna hoppas även nå överenskommelser om förhållandena för de över 24 000 filippinska gästarbetarna i Israel, samt diskutera nya vapenaffärer. Filippinerna har nyligen köpt israeliska radarsystem och bepansrade fordon och Duterte siktar nu på ett stridsflygsavtal, skriver nyhetsbyrån AFP.

Trots att den filippinske ledaren börjat vända sitt land bort från den tidigare nära allierade USA tycks han, liksom Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, komma bra överens med president Donald Trump.

Det har väckt israeliskt hopp om att Duterte ska ta efter Trumps kontroversiella beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Bakom de officiellt goda minerna inför besöket finns även tecken på en viss oro för Dutertes fallenhet för plump retorik. Han väckte stor uppmärksamhet, inte minst i Israel, när han 2016 jämförde sitt hårdföra drogkrig på hemmaplan med Hitlers massmord av judar.

- Det är omöjligt att veta vad han kommer att säga från den ena stunden till den andra, så båda sidor vill hålla det här besöket så lågmält som möjligt, säger en källa som är inblandad i förberedelserna till nyhetsbyrån Reuters.