Demonstranter ropar slagord mot regimen i Kairo.
Demonstranter ropar slagord mot regimen i Kairo. Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT

Egyptiska styrkor kontrollerar Kairos protesttorg

Demonstranter i minst åtta egyptiska städer har trotsat makten i ovanliga protester mot president Abd al-Fattah al-Sisi och mot korruption på hög nivå. Polis och säkerhetsstyrkor svarar med järnhand.

ANNONS

Avgå, Sisi", skanderade en folkmassa på det vidsträckta Tahrirtorget i Kairo på fredagskvällen

Tusentals deltog, enligt mediebolaget al-Jazira i protesterna i bland annat huvudstaden, Alexandria, Suez och Damietta. Kravallutrustad polis svarade med att avfyra tårgas.

I Kairo tog sig demonstranterna till Tahrirtorget, där utdragna massprotester till slut fick den mångårige ledaren Hosni Mubarak på fall för drygt åtta år sedan.

Civilklädd polis

Minst 74 personer greps i samband med demonstrationerna och i sammandrabbningar med polis, berättar en säkerhetskälla för nyhetsbyrån AFP. Signalerna från president al-Sisi verkar därmed vara tydliga: protesterna ska kvävas i sin linda.

Under lördagen hade säkerhetsstyrkor intagit Tahrirtorget. De kontrollerade även sidogator till torget, vittnen berättar hur civilklädda poliser patrullerade centrala Kairo.

ANNONS

Efter militärens maktövertagande 2013 har demonstrationer i Egypten i praktiken varit förbjudna enligt lag.

Exilegyptier protestmanar

Protesterna på fredagen utlöstes, åtminstone delvis, av den oppositionelle affärsmannen Mohammad Ali som lever i exil i Spanien. Därifrån riktar han via sociala medier skarp kritik mot al-Sisis styre.

I en video på fredagen uppmanade Ali egyptier att gå ut och demonstrera.

Organisationen Human Rights Watch uppmanar Egypten att släppa de demonstranter som gripits under protesterna och, och vädjar till FN att trycka på för att Egypten ska respektera mötes- och yttrandefriheten.

President al-Sisi valdes 2014 sedan han enligt myndigheterna fått 97 procent av rösterna. I fjol omvaldes han med samma majoritet i ett val där den enda andra kandidaten var anhängare till presidenten.

I för honom ovanliga utspel, bland annat i egyptisk tv och på en ungdomskonferens, har al-Sisi förnekat samtliga anklagelser om slöseri med statliga medel och korruption. al-Sisi säger att han är "ärlig och trofast" gentemot sitt folk och landets militär.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Arkivbild.
Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Arkivbild. Bild: Amr Nabil/AP/TT

Profil: Mohammad Ali

Uppmaningar om nya protester i Egypten kommer för närvarande främst från Mohammad Ali, en egyptier som befinner sig i självvald exil i Spanien.

Mohammad Ali har ett förflutet som byggentreprenör. Han omnämns också som filmproducent och skådespelare.

Han har bland annat verkat som entreprenör för den egyptiska militären i 15 år. Enligt egen utsago såg han då omfattande exempel på korruption och missbruk av allmänna medel.

Mohammad Ali utnyttjar sociala medier för att sprida sina anklagelser. I videoinspelningar säger han att president Abd al-Fattah al-Sisi och militären har använt stora summor för att bygga palats, hotell och villor.

Den första videoinspelningen från honom som kritiserade Egyptens president lades ut den 2 september. Den fick bland annat 1,7 miljoner visningar på hans Facebook-sida. Därefter har han kommenterat Egyptens regering och uppmanat egyptier att demonstrera i ett flertal inlägg.

Mohammad Ali har därmed kommit att bli en symbol för en växande opposition, han jämförs med sin namne som var en ottomansk befälhavare som styrde Egypten på 1800-talet. Den moderne Ali avbildas också i politiska karikatyrer, där han strider mot president al-Sisi.

– Mohammad Ali är troligen den populäraste mannen i Egypten just nu. Miljoner ser hans inspelningar, säger medieforskaren Mohamed Elmasry på Doha-institutet till al-Jazira.

President al-Sisi känner sig hotad av Alis utspel, och nyligen valde al-Sisi att kommentera anklagelserna om korruption i en tv-sändning. Han nämnde dock inga specifika anklagelser. Kritiker anklagar Mohammad Ali för att tillhöra Muslimska brödraskapet eller för att driva opinion för egen vinning.

Källor: al-Jazira och al-Monitor

ANNONS