Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomma gator och torg i S:t Petersburg. Efter många olyckor med elsparkcyklar inblandade försvann fordonen från staden i veckan – för att vara tillbaka dagen därpå.
Tomma gator och torg i S:t Petersburg. Efter många olyckor med elsparkcyklar inblandade försvann fordonen från staden i veckan – för att vara tillbaka dagen därpå. Bild: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Elsparkcyklarnas framfart delar S:t Petersburg

Elsparkcyklarnas framfart har delat S:t Petersburg i två läger efter olyckor där både småbarn och vuxna vårdats på sjukhus för svåra skador.
Nu har hårdare regelverk införts, strax innan matcher i fotbolls-EM ska arrangeras i staden.

I onsdags vaknade invånarna i S:t Petersburg med blandade känslor. Elsparkcyklarna – som för många har varit ett irritationsmoment – hade försvunnit från gatorna. Sannolikt upplevde vissa det som en delseger, medan andra fick hitta ett annat sätt att ta sig till jobbet.

Elsparkcyklar har i likhet med många andra länder ökat i popularitet i Ryssland de senaste åren. Detsamma gäller även antalet olyckor där elsparkcyklar varit inblandade. I mitten av maj körde två alkoholpåverkade män på flera fotgängare i S:t Petersburg. Ett av offren hamnade i koma. I början av juni blev fem småbarn och en äldre person påkörda i olika delar av staden. Två av barnen fick läggas in på sjukhus, rapporterar lokala ryska medier.

Försvann från gatorna

I takt med att antalet olyckor stigit har de lokala myndigheterna inlett en utredning mot företagen bakom tjänsterna, för att reda ut om säkerhetskraven uppfylls. I veckan genomfördes flera husrannsakningar hos stadens fem största företag som hyr ut elsparkcyklar och i veckan ställde flera av företagen in sin verksamhet, och i onsdags försvann elsparkcyklarna från gatorna.

Nytt regelverk

Men redan dagen efter gjorde elsparkcyklarna "comeback" – fast med nya hastighetsbegränsningar och förbud. Nu får de som kör elsparkcyklar åka max 20 kilometer i timmen. Det har införts förbud att parkera och köra elsparkcyklar på stadens mest centrala gator och torg. Dessutom gäller hastighetsbegränsningen på 10 kilometer i timmen på de övriga gatorna mitt i stan. Den begränsningen gäller fram till den 12 juli – dagen efter det att fotbolls-EM avslutats.

Sju EM-matcher ska spelas i S:t Petersburg, bland annat Sveriges två gruppspelsmatcher mot Slovakien (18/6) respektive Polen (23/6). Stadens första EM-match hålls på lördagen, då Belgien ställs mot hemmanationen Ryssland.