Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

EMA ger grönt ljus till Pfizers vaccin för barn över fem år

Snart kan femåringar vaccineras mot covid-19 i Sverige – om Folkhälsomyndigheten vill. På torsdagen gav Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, nämligen grönt ljus till Pfizer-Biontechs särskilda barnvaccin för 5–11-åringar.

Det mest använda covid-19-vaccinet har i Sverige varit Comirnaty, från Pfizer-Biontech. Nu får det också grönt ljus av EMA för användning på 5–11-åringar.

De yngre barnen rekommenderas dock en tredjedel så stor dos som barn och vuxna över tolv år.

– Det kommer i en ny flaska, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Vaccinet ges i två doser

Precis som för alla andra rekommenderar EMA att även yngre barn ska ta två doser av vaccinet. EU-kommissionen behöver innan dess godkänna det formellt.

– Själva doserna kommer i slutet av december, så vi har en volym som kommer redan i år. Sedan återstår att se vad Folkhälsomyndigheten utfärdar för rekommendationer, säger Richard Bergström.

Folkhälsomyndigheten ser över nyttan

Så vad säger Folkhälsomyndigheten? Enhetschefen Sara Byfors fick frågan en presskonferens på torsdagen.

– Vi tittar på det kontinuerligt, och det är en risk-/nyttavärdering som behöver göras för just den här gruppen: Vad är det för nytta att vaccinera en sexåring mot covid-19, jämfört med risken för eventuella biverkningar av vaccinationen? Här är vi noga med att titta på just individens perspektiv, inte att vi vaccinerar barn för att minska smittspridningen i stort i samhället, säger Sara Byfors.

Ett beslut, om vaccinet ska rekommenderas för de yngre barnen eller inte, kommer framöver men exakt när är inte bestämt.

– Vi ser inte att det är någon brådska, för det är viktigare nu att nå fler i de äldre åldersgrupperna med den första dosen och också jobba vidare med påfyllnadsdoserna till dem som riskerar allvarlig sjukdom.

Effektivitet på 90,7 procent

Runt 2 000 barn har deltagit i en studie som genomförts för att utvärdera vaccinets effektivitet och säkerhet bland de yngre barnen. Resultatet visade på 90,7 procents effektivitet mot symptomatisk covid-19.

De vanligaste biverkningarna som rapporterades bland de yngre barnen var liknande som för de som är 12 år och uppåt. Bland annat rapporterades biverkningar som trötthet, huvudvärk och viss smärta vid injektionsstället. Vanligtvis är biverkningarna milda och går över efter några dagar, enligt EMA.