Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

England stängs ner ännu en gång

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tillkännagivit ännu en nationell nedstängning av England för att bromsa coronasmittan. I dagsläget är cirka 27 000 smittade personer inlagda på sjukhus i landet.
– Vi måste göra mer, tillsammans, för att få den här nya varianten under kontroll.

LÄS MER: ”Vaccinet känns som sista hoppet”

Under ett tv-sänt tal på måndagskvällen tillkännagav Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ännu en nationell nedstängning av England. Detta är tredje gången landet stänger ner samhället.

Enligt Johnsson ligger nu drygt 27 000 patienter med covid-19 på engelska sjukhus. Det är en ökning med 30 procent på en vecka och de högsta siffrorna sedan pandemin startade.

– Vi står inför de tuffaste veckorna hittills, sa Boris Johnson i sitt tal.

Stänger skolorna

Enligt Johnson hade åtgärderna man satt in hittills räckt om det inte vore för den nya, smittsammare varianten av coronaviruset. Det har funnits frågetecken kring om den verkligen är smittsammare, men i sitt tal uppgav Johnson att forskare bekräftat att varianten är 50–70 procent mer smittsam.

– Det är tydligt att vi måste göra mer, tillsammans, för att få den här nya varianten under kontroll, samtidigt som vaccineringen äger rum, sa premiärministern.

Nedstängningen innebär att engelsmännen bara får gå hemifrån om det är absolut nödvändigt. Dit räknas bland annat nödvändiga inköp, arbete om man verkligen inte kan jobba hemifrån samt att söka vård.

Nedstängningen innebär också att barn måste stanna hemma från skolan. Den håller dock öppet för barn med särskilda behov.

Totalt har cirka 2,3 miljoner engelsmän testat positivt för covid-19. Cirka 65 400 har avlidit med smittan.