Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd i de tio jordbävningsdrabbade provinserna i landet.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd i de tio jordbävningsdrabbade provinserna i landet. Bild: AP/TT

Erdogan utlyser undantagstillstånd

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd i de tio jordbävningsdrabbade provinserna i landet. Undantagstillståndet ska gälla i tre månader.

ANNONS

– Vi har beslutat om detta för att säkerställa att räddningsarbetet kan utföras snabbt, säger Erdogan i ett tv-uttalande, enligt AFP.

Under måndagen meddelade den turkiske presidenten även att en veckas landssorg utlysts med anledning av katastrofen.

Beskedet om undantagstillståndet kommer samtidigt som det på sociala medier riktas allt hårdare kritik av den turkiska regeringens hantering av jordbävningen.

Under måndagskvällen fylldes turkiska kretsar på nätet av inlägg från människor som beklagade sig över utebliven hjälp från myndigheterna i just deras städer och orter. Polisen gick då ut och meddelade att alla som behöver hjälp får det.

Under tisdagen greps också fyra personer av turkisk polis med anledning av att de på sociala medier gjort inlägg om jordbävningarna.

ANNONS

Exakt vad personerna har skrivit är oklart, men den turkiska polismyndigheten beskriver inläggen som "provokativa" och med avsikt att "orsaka rädsla och panik".

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS