Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upploppen i Londonderry i Nordirland ledde till att en person miste livet.

"Ett annat läge i dagens Nordirland"

Varningsflaggor har höjts för att brexit kan få våldsamheter att bubbla upp till ytan i det tidigare konfliktdrabbade Nordirland. Efter oroligheterna i staden Londonderry, där en journalist fick sätta livet till, undrar många vad som kommer att ske härnäst.

Oroligheterna i Nordirland som pågick under drygt 30 år ledde till blodiga dåd som kostade tusentals liv. Men alla ställde sig inte bakom det fredsavtal som till slut slöts 1998.

Efter torsdagens upplopp i staden Londonderry misstänker polisen Nya IRA, en utbrytargrupp från den Irländska republikanska armén (IRA) som låg bakom ett stort antal dåd under Nordirlands våldsamma period.

- Det är de som inte har velat acceptera fredsavtalet och som lever kvar i gamla föreställningar om vad man ska åstadkomma. Samtidigt har stora delar av samhället gått vidare. Jag var i Nordirland första gången 1996 och det är en jättestor skillnad nu från hur det var då, säger Lena Karlsson, som är redaktör vid Utrikespolitiska institutet och följer utvecklingen i Storbritannien och Irland.

Allt inte brexit

Enligt Lena Karlsson är Nordirland ett annat samhälle i dag och det gäller även synen på den här typen av grupperingar. Händelserna i Londonderry har fördömts kraftigt från flera olika håll.

- Om man jämför med tiden med IRA så fanns det ett visst folkligt stöd i vissa kretsar för den gruppen, men det finns det inte för de här grupperna, säger hon.

Den tidigare konflikten i Nordirland är dock ständigt närvarande. Trots fredsavtalet har våldet aldrig avtagit helt och det finns de som oroar sig för att brexit kan bidra till ökade spänningar, om det förändrar omständigheterna för gränsen på den irländska ön.

"Mycket som bubblar"

- Det finns en tendens att man pratar om en upptrappning kring brexit, men det här är spänningar som har funnits sedan länge och som inte handlar om brexit, säger Lena Karlsson, och fortsätter:

- Det finns mycket som bubblar i Nordirland och brexit har förstärkt en del gamla spänningar, men Nordirland har exempelvis inte haft någon regering på över två år.

Om händelserna i Londonderry kan bli grogrund för nya oroligheter går inte att säga i nuläget. Enligt Lena Karlsson finns det indikationer på att våldet i stället har minskat.

- Enligt polisens statistik pekar det senaste året på att våldet från de här grupperna har minskat, men det är svårt att säga vad det egentligen betyder, menar hon.