Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ursula von der Leyen, EU kommissionens ordförande, beskriver den rådande krisen i världen.  Bild: Kenzo Tribouillard
Ursula von der Leyen, EU kommissionens ordförande, beskriver den rådande krisen i världen. Bild: Kenzo Tribouillard

EU bidrar med 26 miljarder kronor – för global matkris

Sent på tisdagskvällen gick EU kommissionen ut med att de kommer att bidra med 26 miljarder kronor till de länder som drabbas allra hårdast av en global matkris. Enligt ordföranden Ursula von der Leyen sträcker sig konsekvenserna långt bortom Europa.
– Våran värld är redan krossad av för många konflikter, säger EU:s ordförande Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen, EU kommissionens ordförande, publicerade ett uttalande på Twitter sent på tisdagskvällen där hon beskrev den rådande krisen i världen.

– Nästan 3,5 miljoner människor har redan lämnat Ukraina, varav hälften av dem är barn. Vi ser hjärtskärande scener vid tågstationerna där barn och kvinnor vinkar av sina makar, pappor och bröder, med kunskapen om att det kan bli deras sista hej då, säger hon i talet.

Flera europeiska länder har öppnat upp sina hem och organisationer har bidragit med kläder, skydd, mediciner och skickat dit bussar som hämtat upp invånarna för att sedan föra dem till säkerhet. Nu planerar EU att stötta sina medlemmar som "välkomnar vännerna från Ukraina" med ytterligare 31 miljarder svenska kronor.

Konsekvenser långt bortom Europa

Ursula förklarade också att EU kommer att bidra med 26 miljarder svenska kronor fram till 2024 för att hjälpa länder som har drabbats eller kommer att drabbas allra hårdast av matbristen.

– Konsekvenserna som har orsakats av Kremls aggression i Ukraina sträcker sig långt bortom Europa, säger Ursula och tillägger att det är något som adderar till den redan svåra situationen i världen:

– Våran värld är redan krossad av för många konflikter, från Syrien till Jemen, från Sahel till Etiopien, från Afghanistan till Myanmar. Det har aldrig någonsin varit så många flyktingar som det är nu, säger hon.