Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukrainarna har röstat för den före detta tv-komikern Volodymyr Zelenskyj i presidentvalet.

EU-ledarna knackar ivrigt på Zelenskyjs dörr

Tv-komikern Volodymyr Zelenskyj tog med stor marginal hem segern i det ukrainska presidentvalet. EU-ledarna står i kö för att få prata med och träffa Zelenskyj – inte minst för att i alla fall lite grann försöka förstå vad som är att vänta av honom.

EU försöker av både politiska och ekonomiska orsaker ivrigt hålla Ukraina borta från Rysslands grepp. Unionens permanente rådsordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skrev gemensamma gratulationer till den 41-årige segerherren Zelenskyj – men de klargjorde också att Bryssel förväntar sig fler demokratiska reformer och mer kamp mot korruptionen.

"Mycket återstår att åstadkomma för att fullt ut förverkliga det fredliga, demokratiska och välmående Ukraina som dess medborgare vill ha", skriver EU-ledarna.

Saknar erfarenhet

EU har under de senaste fem åren pumpat in pengar för att reformera Ukraina och mer kan det bli, enligt Tusks och Junckers morot till Zelenskyj:

"Du kan räkna med EU:s starka stöd till ukrainska reformer, däribland att konsolidera rättsstatsprincipen, bekämpa korruption, vidmakthålla makrofinansiell stabilitet och driva igenom en grundläggande reform av energisektorn".

USA:s president Donald Trump har ringt upp Zelenskyj och utlovat stöd. Även Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har gratulerat valets vinnare.

Zelenskyj blir landets yngste president genom tiderna efter att ha slagit den sittande presidenten Petro Porosjenko med bred marginal. Men Zelenskyj har ingen tidigare politisk erfarenhet och har inte särskilt detaljerat redogjort för sin politik. Hur han ska nå sina mål, bland annat de ekonomiska och säkerhetspolitiska, är ännu inte känt.

Reformer en förutsättning

Zelenskyj och hela hans politiska agenda är gåtfulla för EU:s ledare. Dessutom verkar han vara svår att få att reagera på kontaktförsök.

- Vi måste få honom till telefonen, anordna möten, få kommunicera hur allvarligt vi anser att det är med behovet av reformer och med vårt stöd – men enbart på basis av reformer, säger en högt uppsatt EU-källa till Reuters.

En annan uppsatt EU-källa säger att "vi har ingen tydlig uppfattning om hans tankar bortom vad han har sagt under kampanjen".

"Analysera vem han är"

I uttalandena under kampanjen har det funnits en vilja att behålla en i huvudsak västligt inriktad politisk kurs. Men Zelenskyj har varit mer försiktig än Porosjenko när det gäller uttalade mål om att gå med i EU eller Nato.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gratulerar Zelenskyj på Twitter och fortsätter:

"Ukraina är en värderad Nato-partner och vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete".

En europeisk diplomat som arbetar vid Nato säger:

- Vi gratulerar honom – men vi behöver analysera vem han är.