Poliser håller koll för att upprätthålla isoleringen av det isolerade området kring orten Codogno i Lombardiet.
Poliser håller koll för att upprätthålla isoleringen av det isolerade området kring orten Codogno i Lombardiet. Bild: Antonio Calanni/AP/TT

Minskad ökning av coronafall i Italien

Över 200 personer bekräftades ha smittats av coronaviruset i Italien under helgen – men på måndagen tycks spridningen ha mattats av, med tio nya fall. Myndigheterna och EU manar till lugn, men nervositeten växer i flera länder.

ANNONS

Totalt sju personer har avlidit i Italien till följd av att ha smittats av viruset och över 220 personer har smittats. Men merparten av dessa rapporterades under helgen och läget tycks ha stabiliserats något på måndagen.

– Jag tror att antalen som vi har registrerat i Italien och i resten av världen har begränsats till rimliga siffror, säger Angelo Borelli, högste chef vid Italiens civilskyddsdepartement, vid en presskonferens.

Fram till i fredags hade endast tre personer testat positivt i landet och sedan steg antalet snabbt. Läkare tror att spridningen tog fart när de som smittades först sökte vård, skriver Reuters.

ANNONS

Två möjliga spridare

Myndigheterna har börjat få upp ett spår efter viruset, rapporterar AFP: En 38-årig man i den särskilt drabbade orten Codogno, i Lombardiet, benämns som "patient ett", men det är ännu oklart vem som smittade honom.

Viruset spreds sedan troligen till en 60-årig lantbrukare som besökte Codogno – och som uppges göra regelbundna besök på barer i en liten ort i grannregionen Veneto. I den orten har regionens enda dödsfall hittills registrerats.

Merparten av de smittade, 172 personer, återfinns i Lombardiet. I Veneto har man identifierat 33 fall – varav fyra som befunnit sig i turisttäta Venedig under karnevalen där. Sedan finns det ytterligare några i närliggande regioner.

Sex personer har avlidit i Lombardiet och en i Veneto. Dessa var i huvudsak äldre personer och alla har haft olika sjukdomar sedan tidigare.

Grannorter i karantän

De elva värst drabbade orterna har isolerats, med förbud för in- och utresor, vilket placerar omkring 50 000 personer i ett slags karantän.

Skolor, företag och andra platser där människor samlas håller stängt och stora evenemang i norra Italien – som karnevalen i Venedig, modeveckan i Milano, teaterföreställningar och stora fotbollsmatcher – begränsas, ställs in eller genomförs utan åskådare.

Både i och utanför Italien försöker myndigheterna undvika panik.

– I stället för att rusa till affärerna för att köpa mat borde folk kanske ta sig tid att se efter de mest sårbara, som de gamla, som är särskilt utsatta för risk, säger Milanos borgmästare Giuseppe Sala enligt AFP.

ANNONS

Resebegränsningar

Irland och Ungern avråder från resor till Italien, medan Kroatien har ställt in alla skolresor dit den närmaste månaden.

I Frankrike stoppades i sin tur passagerarna på en buss från Milano från att stiga av i Lyon på måndagsmorgonen, under tiden som chauffören togs till sjukhus för att kontrolleras. Först vid 13-tiden fick alla lämna bussen, sedan testerna på personen i fråga gett negativa svar.

Passagerare på ett flygplan från Italien som landade på Mauritius fick veta att de skulle tvingas till karantän om de varit i de smittodrabbade områdena och ville stanna. Planet vände.

Från svensk sida finns ännu ingen avrådan.

– Nej, i nuläget gör vi inte det, men det där avvägs löpande, och det finns hela tiden uppdaterad reseinformation på respektive lands ambassad. Det är bara Kina som vi avråder från att genomföra icke-nödvändiga resor till, säger Linn Duvhammar på utrikesdepartementets presstjänst till TT.

Ingen panik?

En gemensam delegation från EU:s smittskyddsenhet ECDC och FN:s världshälsoorgan WHO anländer till Italien på tisdagsmorgonen.

I Bryssel försöker EU-kommissionen balansera mellan allvarsord och vikten av att behålla lugnet.

– Vi måste göra vårt yttersta för att hantera situationen. Vi måste ta den på allvar, men inte ge efter för panik. Alla åtgärder måste bygga på riskbedömning och vetenskapliga råd och måste vara proportionerliga, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides.

ANNONS

Än så länge är det inte aktuellt att ta beslut om exempelvis skärpta gränskontroller inom Schengenområdet.

– Vi är inte där än, men vi jobbar med planering av olika scenarier, säger krishanteringskommissionären Janez Lenarcic.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Wiktor Nummelin/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

En man sitter ensam utanför en bar i Milano. Det rapporteras ha varit ovanligt stillsamt i storstaden med anledning av virusspridningen.
En man sitter ensam utanför en bar i Milano. Det rapporteras ha varit ovanligt stillsamt i storstaden med anledning av virusspridningen. Bild: Luca Bruno/AP/TT
'Endast fyra personer samtidigt i affären', manas på en skylt utanför ett bageri i Casalpusterlengo i norra Italien. Staden är en av dem som stängts av för att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset.
"Endast fyra personer samtidigt i affären", manas på en skylt utanför ett bageri i Casalpusterlengo i norra Italien. Staden är en av dem som stängts av för att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset. Bild: Paolo Santalucia/AP/TT

EU-kommissionen har anslagit ytterligare 232 miljoner euro – nästan 2,5 miljarder svenska kronor – till kampen mot coronaviruset:

* 114 miljoner till FN:s världshälsoorgan WHO för globala förberedelser och insatser.

* 100 miljoner till forskning om smittspridning och behandling.

* 15 miljoner till Afrika som stöd för bland annat snabba diagnoser och smittoövervakning.

* 3 miljoner till ytterligare hemtaganden av EU-medborgare från Wuhanområdet i Kina.

Källa: EU-kommissionen.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS