EU står upp för Iran-avtalet

Kärnavtalet med Iran ska inte omförhandlas, fastslår EU:s utrikeschef, trots att orden från presidenterna Trump och Macron i Washington kunde tolkas så. Sverige håller tummarna.

ANNONS
|

Efter utspelen från USA:s och Frankrikes presidenter om att förhandla fram ett nytt avtal med Iran var EU:s utrikeschef Federica Mogherini snabb med att betona att EU fortfarande stöder det avtal som finns.

- Vad som kommer att ske i framtiden får vi se i framtiden. Men det finns ett avtal som existerar. Det fungerar och det måste bevaras, sade Mogherini på väg in till onsdagens stora Syrien-konferens i Bryssel.

ANNONS

Omförhandlas inte?

På en presskonferens några timmar senare sade hon sig också ha rett ut med president Emmanuel Macrons folk på plats i USA vad det egentligen handlar om.

- Det är inte fråga om att omförhandla kärnavtalet med Iran. Det är inte det som de två presidenterna talade om. President Macron har i Washington återigen uttalat att hela EU står bakom ett fullständigt uppfyllande av avtalet, sade Mogherini i Bryssel.

När Emmanuel Macron talade i den amerikanska kongressen under onsdagen underströk han att Iran aldrig kommer att ha några kärnvapen, rapporterar AFP och Reuters.

Macron sade också att även om dagens kärnavtal inte är perfekt så ska man inte ge upp det förrän det finns något mer konkret.

Sverige hoppas

Flera EU-länder har också betonat sitt stöd för nuvarande avtal, däribland Sverige.

- Hela EU står ju upp gemensamt bakom det här avtalet med Iran och kommer att göra så även i fortsättningen, sade kabinettssekreterare Annika Söder (S) som representerade Sverige vid Syrien-konferensen i Bryssel.

ANNONS

- Vi håller verkligen tummarna för att Macrons besök och sedan (Tysklands förbundskansler Angela) Merkels senare i veckan ska innebära att de ger USA och president Trump en väg ut så att de kan stanna kvar i avtalet. Annars har vi en risk för ökad kärnvapenspridning, inte bara kanske att Iran ändrar sig igen utan också andra länder i regionen, sade Söder.

Christopher Ford, USA:s sändebud i icke-spridningsfrågor, säger att USA inte vill omförhandla avtalet. Däremot vill landet ha ett kompletterande avtal för att åtgärda det som man ser som brister i det, skriver Reuters.

"Inga andra alternativ"

Även Irans president Hassan Rohani avfärdar en omförhandling av det avtal som på engelska förkortas JCPOA.

- Det kommer antingen att vara eller inte. Om JCPOA blir kvar så blir det kvar i sin helhet, sade Rohani på onsdagen enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

- Vi anser att inga andra alternativ existerar så här långt, sade i sin tur ryske presidenttalesmannen Dmitrij Peskov i Moskva enligt nyhetsbyrån Interfax.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Avtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelsen, JCPOA, slöts efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning. Dessutom öppnar Iran dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer. FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

USA:s president måste försäkra kongressen var 90:e dag om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att det ska fortsätta att gälla. Donald Trump har sagt till europeiska länder att de måste "fixa de fruktansvärda bristerna i Iranavtalet". Annars kommer USA vägra att förlänga sanktionslättnaderna som Iran får i utbyte, vilket äventyrar hela avtalet.

Källa: Reuters, AFP

ANNONS