Ex-advokaten vittnar om Trump-rasism

USA:s president Donald Trump har uttryckt sig grovt rasistiskt bakom kulisserna, hävdar hans tidigare advokat Michael Cohen i en intervju med Vanity Fair.

ANNONS
|

Cohen var en av Trumps närmaste medarbetare under flera år, fram tills för några månader sedan. Efter en tids tystnad väljer han att träda fram och vittna om hur Trump innan han blev president uttalade sig grovt nedsättande om svarta personer.

Vid ett kampanjmöte under valrörelsen påtalade Cohen att nästan hela publiken bestod av vita personer, berättar han för Vanity Fair. Enligt honom svarade Trump att "det är för att svarta är för dumma för att rösta på honom".

"Nämn ett land..."

En konversation som påminde om den ägde rum några år tidigare, enligt Cohen.

- Trump sade till mig "Nämn ett land som styrs av en svart person som inte är ett skitställe" och så tillade han "Nämn en stad".

ANNONS

Cohen berättar vidare om en bilresa genom ett nedgånget område i Chicago i slutet av 00-talet. Trumps kommentar, enligt Cohen: "Bara de svarta skulle kunna leva så här".

En annan gång berättade Trump om inspelningarna av hans tv-program "The Apprentice", säger Cohen. Då ska han ha berättat om hur han i den första säsongens final tvingades välja mellan en vit och en svart deltagare.

- Han sade "Jag kan bara inte låta den här svarta bögen vinna", berättar Cohen för Vanity Fair.

Michael Cohen har i dag brutit med Donald Trump, som i sin tur har ifrågasatt sin tidigare advokats tillförlitlighet offentligt vid flera tillfällen.

Tid för reflektion

Cohen blev föremål för flera brottsutredningar, erkände sig skyldig till skattebrott och brott mot de amerikanska kampanjfinansieringslagarna och samarbetar nu med rättsväsendet, inte minst med den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder kontakter mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland.

Fram till denna intervju har Cohen dock avstått från att uttala sig offentligt, på inrådan från sin egen advokat. Att han nu väljer att vittna om rasistiska uttalanden förklarar Cohen med att han under de senaste månaderna reflekterat över sin egen roll i Trumps organisation. Han har registrerat sig som Demokrat och säger sig vilja upplysa allmänheten inför de viktiga mellanårsvalen.

ANNONS
TT

Fakta: Michael Cohen-fallet

Michael Cohen, 52 år, var tidigare Donald Trumps personliga advokat och nära medarbetare. Han har arbetat för Trumps bolag Trump Organization i över tio år.

För ett år sedan påstod Michael Cohen att han var redo att "ta en kula för presidenten". Men i augusti upphörde den lojaliteten, när Cohen i en uppgörelse med federala åklagare talade om "en kandidat till ett federalt ämbete" som instruerat honom att göra utbetalningar till den före detta porrstjärnan Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels) och ytterligare en kvinna. Cohens advokat fastslog att syftningen på "ett federalt ämbete" gäller Donald Trumps presidentkampanj.

Det var under presidentens valkampanj 2016 som Trump ska ha beordrat Cohen att betala två kvinnor som hotade med att gå ut i offentligheten med sina påstådda relationer med den republikanske presidentkandidaten.

Cohen betalade ut 130000 respektive 150000 dollar till de två kvinnorna.

I våras gjorde FBI en räd mot Cohens kontor på uppdrag av den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder rysk påverkan på valrörelsen 2016. Mycket material beslagtogs vilket ledde till åtal. Vid rättegången i augusti fälldes Cohen även för en rad ekonomiska brott. Han riskerar flera års fängelse, domen väntas den 12 december.

ANNONS