Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy. Arkivbild.

Ex-presidenten Sarkozy ställs inför rätta

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy ska ställas inför rätta. Sarkozy anklagas för att tillsammans med sin advokat ha konspirerat om att erbjuda en domare ett välbetalt jobb i utbyte mot insiderinformation om ett annat korruptionsmål mot honom.

Sarkozy misstänks under telefonsamtal 2014 – då han ska ha använt det fingerade namnet Paul Bismuth – via sin advokat ha försökt erbjuda domaren Gilbert Azibert ett eftertraktat jobb i Monaco. I utbyte ville Sarkozy ha information om en utredning om illegal finansiering av hans presidentvalskampanj 2007, rapporterar BBC.

Även Gilbert Azibert och advokaten väntas bli ställda inför rätta. Samtliga inblandade förnekar brott.

En rättskälla säger till nyhetsbyrån AFP att brottsrubriceringarna är korruptionsbrott och missbruk av ställning.

Avlyssnade samtal

I ett uttalande skriver Sarkozys advokater att de ska överklaga beslutet om att ställa honom inför rätta, rapporterar Reuters.

Den nu 63-årige Sarkozy var president mellan 2007 och 2012.

Utredare hade avlyssnat Sarkozys telefoner efter anklagelser om att han låtit den dåvarande libyska regimen och diktatorn Muammar Gaddafi skänka pengar till hans valkampanj 2007. Det var under inspelningen av de samtalen som Sarkozy hördes prata om det andra korruptionsmålet, där han misstänktes ha tagit emot olagliga kampanjbidrag från L'Oreal-arvtagerskan Liliane Bettencourt.

Förbjuden att resa

För en vecka sedan kom nyheten att Sarkozy är formellt misstänkt. Han sattes då under restriktioner och förbjöds att kontakta flera personer – däribland några av hans närmaste medarbetare. Sarkozy förbjöds även att resa till länderna Libyen, Egypten, Tunisien och Sydafrika.

Då sade Sarkozy till tv-kanalen TF1 att han aldrig hade svikit det franska folkets förtroende. Han sade också i intervjun att det inte finns några dokument som styrker att han tagit emot pengar utan att det hela bara handlar om hat, smutskastning, medelmåttighet, illvilja och förtal.