Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vasily Gritsak, chef för den ukrainska säkerhetstjänsten SBU, (till vänster) kan ha låtit ändamålen helga medlen i fallet Arkadij Babtjenko (till höger), enligt en expert.

Expert: Ändamålet kan ha helgat medlen

Ukraina kan ha låtit ändamålet helga medlen genom det iscensatta mordet på Arkadij Babtjenko – som senare visades upp livs levande, säger en expert. Men många frågor kommer sannolikt att vara obesvarade fram till en eventuell rättegång.

Martin Kragh, Östeuropaforskare vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm, är försiktig med att dra för långtgående slutsatser av de senaste dygnens omskakande händelser, där den ryske journalisten Arkadij Babtjenko först påstods mördad i Ukraina och därefter framträdde vid liv tillsammans med chefen för säkerhetstjänsten SBU. Men en möjlig förklaring till säkerhetstjänstens iscensättning, som skapat förvirring och mötts av kritik från omvärlden, är att SBU utgick från att det fanns en verklig mordplan som var tvungen att avvärjas, oavsett metod, enligt Kragh.

"SBU saknar förförståelsen"

- Det handlar om att man inte har den förförståelsen, utan man fokuserade på en operation som man förberett under en längre tid. Från deras perspektiv är det primära fokuset att han lever och att de har gripit en skurk. Då har ändamålet helgat medlen. En polismyndighet i västvärlden skulle vara mer återhållsam och reflekterande, säger Kragh.

TT: Har SBU offrat sin trovärdighet?

- Ja, det är en tolkning. Men vad gäller trovärdigheten hänger mycket på efterspelet och vad de lyckas nysta upp, om de verkligen kan belägga att det har varit en komplott mot Babtjenko med bevis som håller i en domstol.

Martin Kragh tror inte att det är särskilt sannolikt att säkerhetstjänsten har hittat på komplotten för att smutskasta Ryssland, som landet i praktiken befinner sig i krig med.

- I krig kan man inte utesluta någonting eftersom det också är ett krig om sanningen, men det som Ryssland har gjort under de senaste åren är så grovt att det är svårt att se en anledning för Ukraina att ytterligare försämra bilden av landet. Den har president Vladimir Putin lyckats försämra så bra på egen hand, säger Kragh.

"Ett politiskt spel"

Även Johan Rodensjö, expert på militära påverkansoperationer på Försvarshögskolan i Stockholm, tror att efterspelet kommer att bli avgörande.

- Jag tror att många av påståendena är svåra att bevisa, men det kommer en efterföljande rättsprocess som kommer att ta tid och det är där vi kommer få svaren, säger han.

Johan Rodensjö säger att det handlar om ett politiskt spel mellan två stater.

- Det pågår relativt ofta skulle jag påstå, sedan är just det här ett extremfall där vi ännu inte riktigt vet vad som har hänt, vem som ligger bakom och vad syftet är.