Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Iran kan komma att använda sin allierade Hizbollah i Libanon för att hämnas Israels bombningar, enligt en expert. På bilden syns ett av Hizbollahs raketutrustade militärfordon under en militärparad i Libanon. Bilden är från 2014 och hänger inte ihop med den aktuella händelsen.

Expert: Irans hämnd kan dröja

Iran kan hämnas med raketattacker från Libanon om många iranska soldater dödades av Israels bomber, säger en expert. Men stormakterna USA och Ryssland har inget intresse av en upptrappad konflikt.

Anders Persson, Mellanösternexpert vid Lunds universitet, säger att händelseutvecklingen efter Israels bombningar av iranska och syriska mål i Syrien förefaller har lugnat ner sig, men att den kan trappas upp om skadorna visar sig vara väldigt omfattande, eller om många iranska soldater har dödats.

- Det behöver nödvändigtvis inte ske direkt utan vid ett senare tillfälle. Många gånger brukar parterna i Mellanöstern säga att de väntar med att utkräva hämnd, säger Anders Persson.

Iranska raketer

En hämnd skulle kunna innebära att Iran skjuter raketer mot Israel från Syrien eller genom sin allierade Hizbollah i Libanon.

- Det hade inneburit en enorm upptrappning, och skulle i sin tur kunna innebära att både Hizbollah och Libanon dras in i någonting väldigt stort, säger han.

Upptrappning?

Israel motiverar flygbombningarna i Syrien som ett direkt svar på en iransk drönare som påstås ha kränkt Israels luftrum, något som Iran dementerar. Enligt Anders Persson är det vanligt att drönare patrullerar gränsen mellan länderna på spaningsuppdrag.

- Det är klart att när man skickar en drönare in i en annans stats luftrum är det en fientlig handling. USA, Ryssland och Israel gör detta regelbundet och då är det sällan någon som bryr sig, men när de själva råkar ut för det blir det en stor händelse, säger han.

Personliga motiv

USA och Ryssland kommer förmodligen att försöka lugna parterna för att undvika en upptrappning, även om USA:s president Donald Trump sannolikt kommer gå ut hårt med fördömanden av Iran, säger Anders Persson. Men ingen av de två stormakterna vinner på en upptrappning – Trumps väljarbas är krigstrött och Ryssland riskerar i så fall att förlora sina nyvunna diplomatiska framsteg i regionen.

Vladimir Putin kan dessutom ha personliga drivkrafter till att undvika en konfrontation med Israel, säger Anders Persson:

- Enligt bedömare vill Putin inte ha en konfrontation med Israel eftersom de tror att den USA-stödda israeliska krigsutrustningen är bättre än den ryska. En alltför nära konfrontation mellan ryska och amerikansktillverkade stridskrafter brukar leda till att de amerikanska går segrande, som i sin tur vore en förolämpning och förnedring för Putin.