Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Journalister tittar på en stor skärm när Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un visar upp undertecknade dokument efter onsdagens överläggningar.

Expert: Steg mot försoning på Koreahalvön

Nord- och Sydkorea fortsätter att sträva mot försoning. Vid toppmötet i Pyongyang har Kim Jong-Un lovat att internationella observatörer ska få övervaka en "permanent nedmontering" av Nordkoreas viktigaste robotanläggningar. Många är dock skeptiska till diktaturens avsikter, menar en expert.

Toppmötet mellan Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Pyongyang hade pågått i två dagar när länderna meddelade att de kommer att arbeta för att få till en ansökan om att arrangera sommar-OS tillsammans år 2032. Kim säger sig också vilja resa till Seoul "inom en snar framtid".

Om Kim kommer till Sydkorea blir det en nordkoreansk ledares första besök i grannlandet sedan den koreanska halvön delades på 1950-talet. Alla toppmöten de senaste decennierna har skett antingen i Nordkorea eller i gränsområdet.

- Det skulle så klart ha en väldigt stor symbolisk betydelse för försoningsprocessen, säger Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet, till TT.

Går framåt

Det är tydligt att försoningsprocessen mellan Nord- och Sydkorea går framåt, anser Jerdén.

- Flera av de saker som man nu har tillkännagivit visar på tydliga framsteg. Men sedan är frågan hur det relaterar till den andra processen, det vill säga den om kärnvapennedrustning. Det är fortfarande oklart vad det här betyder för den processen.

Nordkorea och Sydkorea är överens om att Koreahalvön ska bli ett fredligt område "utan kärnvapen och kärnvapenhot", enligt Moon Jae-In.

- Nordkorea har gått med på att permanent stänga robotbasen Tongchang-ris testanläggning och uppskjutningsanläggning, i närvaro av experter från relevanta länder, sade han i Pyongyang enligt nyhetsbyrån Reuters.

Finns skeptiker

De två ledarna har skrivit under ett gemensamt uttalande om total kärnvapenavrustning. Enligt Moon kommer Nordkorea även att tillåta internationella observatörer att övervaka en "permanent nedmontering" av landets viktigaste robotanläggningar.

- Det finns skeptiker som hela tiden har ställt sig frågande till om Nordkorea verkligen vill göra sig av med sina kärnvapen. Det som har framkommit nu har inte fått dem att ändra åsikt. De menar att Nordkorea egentligen inte har förbundit sig till någonting som kostar något, säger Jerdén och fortsätter:

- Försoningsprocessen går framåt men i nedrustningsprocessen menar många att vi egentligen står och stampar på samma plats som i somras.

Processen för att förena länderna går hand i hand med nedrustningsprocessen. För att länderna ska kunna återförenas måste troligen en del av de ekonomiska sanktionerna mot Nordkorea hävas.

- Det blir intressant att se hur USA och Trump kommer att reagera. Kommer USA att anse att Nordkoreas signaler under det här mötet är tillräckliga för att de också ska vilja göra mer eftergifter, som i slutändan kan leda till ett fredsavtal och säkerhetsgarantier för Nordkorea?

USA:s reaktion viktig

Heather Nauert, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, sade i tisdags att Washington hoppas att toppmötet ska föra med sig "meningsfulla, verifierbara steg mot atomavrustning i Nordkorea" och att mötet är en historisk möjlighet för Kim Jong-Un att hedra de utfästelser han gjort till president Donald Trump.

På Twitter har Trump kommenterat att nyheterna från Koreahalvön är "väldigt spännande!".

- Hittills har USA varit missnöjda med Nordkoreas hållning sedan Singaporemötet i juni. Nu handlar det om huruvida USA bedömer att Nordkorea har tagit konkreta steg mot kärnvapennedrustning. Bollen ligger på USA:s planhalva kan man säga, säger Jerdén.