Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Premiärminister Theresa May kan få igenom sitt avtal trots allt, enligt statsvetaren Nicholas Aylott.

Expert: Tredje gången gillt för May

Svängningarna i parlamentet kan ha mjukat upp de hårdaste brexitörerna – och Theresa Mays avtal kan vara på väg igenom, enligt Nicholas Aylott, expert på brittisk politik.

Theresa Mays regering lyckades ducka ett förslag om att ge parlamentet större makt över brexitprocessen med sifforna 314–312.

- Processen skulle ha sett väldigt annorlunda ut om regeringen inte hade klarat sig. Det var med bara två rösters marginal, men regeringen har fortfarande kontroll över dagordningen. Nu har May trots allt realistiska möjligheter att få igenom sitt avtal, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Premiärministern har två gånger blivit brutalt nedröstad när hon lagt fram sitt avtalsförslag. Men de senaste dagarnas voteringar kan ha ändrat läget, menar statsvetaren.

- Det låter som om de hårdaste brexitörerna fattat att det inte blir en brexit utan avtal. Insikten har börjat sjunka in att det blir regeringens brexit, en supermjuk brexit eller ingen brexit alls. Och regeringens förslag är det minst dåliga alternativet för dem, säger Nicholas Aylott.

Beroende på utvecklingen de kommande dagarna kan tonläget i debatten snabbt slå om, enligt Aylott.

En juridisk analys från justitiekansler Geoffrey Cox i tisdags, som kom fram till att Storbritannien riskerar att inte kunna ta sig ur nödlösningen kring Nordirlands gräns, gjorde att Mays stödparti DUP röstade emot premiärministern samma kväll.

- De hårdaste brexitörerna och nordirländska DUP kommer att behöva en täckmantel för att kunna backa utan att tappa ansiktet helt. Nu talas det om att det kan göras en revidering av justitiekanslerns utlåtande över Mays avtal och det skulle kunna vara en sådan ursäkt, säger Nicholas Aylott.