Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Mueller, som utreder den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet 2016. Arkivbild.

Expert: Unik konflikt inför öppen ridå

Det är unikt att en konflikt mellan Vita huset och federala polisen FBI rullas upp inför offentligheten på detta sätt, konstaterar en svensk USA-forskare.

- Det politiska klimatet i USA blir nu ännu hätskare – mellan å ena sidan presidenten/Republikanerna och Demokraterna, FBI och justitiedepartementet å den andra, säger Erik Brattberg, analytiker vid den amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment, efter Donalds Trumps beslut att häva hemligstämpeln av det kontroversiella dokumentet.

FBI-chefen hotar

Republikanerna tolkar dokumentet som att det förekom någon form av konspiration inom FBI mot Trumps presidentkandidatur. Demokraterna ser det som att Republikanerna nu försöker undergräva trovärdigheten för Mueller-utredningen och för FBI generellt, sammanfattar Brattberg och syftar på utredningen av Trumpkampanjens kontakter med Ryssland före valet.

FBI-chefen Christopher Wray har hotat att avgå om dokumentet offentliggörs.

- Skulle han göra det vore det en stor händelse i och med att han är utnämnd av Trump. Och det skulle ytterligare späda på krisen mellan FBI och Vita huset. Det är unikt att en sådan konflikt utspelas inför öppen ridå. Det är politiskt spel, säger Brattberg som är verksam i Washington DC.

Sparka Mueller?

Gamla spekulationer om att Trump planerar att sparka Rysslandsutredaren Robert Mueller har aktualiserats av den borttagna hemligstämpeln.

- I så fall kan det leda till en mycket allvarlig konstitutionell kris. Men pressen på Trump är hård att Mueller-utredningen ska få fortgå – i första hand från Demokraterna men även från många republikaner.