Expert: Väldigt farligt läge i Mellanöstern

Konflikten mellan Israel och Iran går allt mer mot en öppen militär konfrontation.

ANNONS
|

Israel besköt iranska mål i Syrien under natten mot torsdagen med hänvisning till attacker mot israeliska baser i Golanhöjderna, som ockuperas av Israel. Iran har inte bekräftat att landet ligger bakom attackerna. Tidigare i veckan anföll Israel en militärbas nära syriska huvudstaden Damaskus, bara timmar efter beskedet att USA drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran.

- Konflikten mellan Israel och Iran om Syrien blir mer och mer av en öppen konflikt. Det är ett väldigt farligt läge inom internationell politik när en existerande stormakt, Israel, utmanas av en aspirerande stormakt, Iran, säger Anders Persson till TT.

ANNONS

Marktrupper osannlikt

Men det är osannolikt att stridigheterna utvecklas till ett fullskaligt krig med marktrupper, menar Alexander Atarodi, Mellanösternexpert på Sida:

- Det krävs ju oerhörda resurser för att gå in i ett relativt stort land som Syrien, som dessutom delvis kontrolleras av Ryssland, delvis av Turkiet och självklart också av (Syriens president) Assad. Däremot kan Israel fortsätta med sina operationer och slå till mot de iranska baser som man uppfattar som presumtiva hot mot Israel.

Israel oroar sig enligt Anders Persson för ett ökat iranskt inflytande i regionen. Iran strider på den syriska regeringens sida i inbördeskriget, har etablerat baser i Syrien längs med gränsen till Israel och är dessutom allierat med Israels fiende Hizbollah i Libanon.

- Israel är fast beslutet att konfrontera Iran i Syrien och driva ut Iran från landet så mycket det bara går, framför allt från positioner nära gränsen till Israel och det av Israel ockuperade Golanhöjderna. På samma sätt förefaller Iran vara fast beslutet att etablera sig i Syrien, säger Anders Persson.

ANNONS

Svårt att driva ut

Att israelerna når sitt mål är dock inte troligt enligt Alexander Atarodi.

- Även om Israels militära kapacitet är överlägsen de andra ländernas i regionen, är det fortfarande svårt att driva Iran ut ur Syrien utan soldater på plats. Så vad som krävs är naturligtvis någon sorts politisk lösning på den syriska problematiken – och att Syrien så småningom tvingar både Iran och Ryssland att lämna det syriska territoriet, säger han.

Om Iran bekräftar att landet ligger bakom raketbeskjutningen mot Golanhöjderna, kan det handla om att landet vill markera mot de återkommande israeliska attackerna mot mål i Syrien. Iran har dessutom inte längre lika starka incitament att avstå attacker eftersom USA dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran.

Den tidigare återhållsamheten kan mycket väl ha handlat om en vilja att inte provocera USA – som är Israels viktigaste allierade – till att lämna avtalet, säger Persson.

- Jag tror att detta var ett sätt för Iran att svara på allting som har hänt den senaste tiden, men ändå svara på ett ganska begränsat sätt utan att det ska leda till en större konfrontation.

ANNONS

Om Iran nu svarar med exempelvis drönarattacker, är fler operationer liknande torsdagsnattens att vänta från Israel, enligt Alexander Atarodi.

- Israel har alltid reagerar kraftfullt. Oavsett om det kommit raketer från Gaza-remsan, Hizbollah eller Libanon, så har Israel alltid attackerat oproportionerligt kraftfullt, så det kommer man naturligtvis att göra även i framtiden.

TT
ANNONS