Exportförbud ska rädda Fijis koraller

I ett försök att skydda sina färgsprakade rev har Fiji stoppat handeln med levande koraller och stenar. Men förbudet kom som en chock för många av önationens exportörer.

ANNONS
|

Rosaktiga stenar och vackra koraller från Fiji är populära färgklickar i akvarium runt om i världen. Men de är också viktiga för att upprätthålla havets ekosystem.

Förra veckan meddelade den fijianska regeringen på Facebook att önationen stoppar exporten av levande stenar och koraller. Beslutet ligger i linje med de åtaganden som Fiji har gjort vid FN:s havskonferens i New York och klimatkonferensen i Bonn, enligt fiskeriminister Semi Koroilavesau.

- Förbudet ingår i vårt engagemang för att skydda Fijis korallsystem och baseras på att många korallrev dör, säger Koroilavesau till The Fiji Times.

ANNONS

Men beslutet ska ha kommit som en chock för många lokala aktörer. I staden Lautoka fick 60 anställda på ett företag som exporterar koraller höra att det inte längre fanns jobb för dem, rapporterar The Fiji Sun.

- Det (förbudet) kom som en total överraskning och vi har inte sovit sedan i fredags, säger David Barrick, chef på företaget Walt Smith International, till tidningen.

Koroilavesau nekar dock till att företagen ska ha lämnats utanför och lovar vidare konsultationer.

TT

Fakta: Sjuder av liv

Korallrev liknas ofta vid havets regnskogar. En fjärdel av allt marint liv finns i anslutning till korallrev, enligt Världsnaturfonden. För många arter är friska rev en nödvändig förutsättning för att hitta föda eller skydd undan rovdjur. Nästan en fjärdedel av alla fiskarter växer upp här.

Korallrev finns i alla större hav i världen. I Sverige finns kallvattenrev i Koster-Väderöfjordens marina nationalpark.

Två tredjedelar av världens korallrev är allvarligt hotade, enligt Världsnaturfonden.

ANNONS