Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier (till vänster), lämnar över utkastet till brexitavtalet till EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk under deras presskonferens i Bryssel på torsdagen.

Extra allt för brexitavtal i Bryssel

Extra ministermöte, extra förhandlingar och extra toppmöte. Allt ska hinnas med när EU laddar för intensiva – och ovissa – dagar om förslaget till brexitavtal.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk bjöd på en bister min när han på torsdagsmorgonen höll en kort pressträff tillsammans med EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier.

- Jag noterade premiärminister Theresa Mays uttalande i går, men jag delar inte hennes entusiasm om brexit som sådant. Vi har inget tvivel om att brexit är något som vi båda förlorar på. De här förhandlingarna har handlat om att minimera skadan, sade Tusk.

Från Barnier fick han samtidigt en kopia av det 585 sidor långa utkastet till utträdesavtal. Det ska nu granskas noga av medlemsländerna och få godkänt i olika etapper. Tusk hoppas att de kvarstannande 27 EU-länderna till mitten av nästa vecka ska ha enats om en gemensam deklaration om hur de ser på EU:s framtida relation till Storbritannien. Den deklarationen ska sedan bli grund för de förhandlingar om exempelvis handelsavtal och annat samarbete som kommer att inledas så fort britterna har lämnat EU den 29 mars 2019.

Utträdesavtalet och deklarationen ska sedan läggas fram för godkännande av EU:s stats- och regeringschefer på ett morgontoppmöte i Bryssel, söndagen den 25 november.

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns fel dag för mötet angivet.