Fängelse för Sharif kan påverka valet

Pakistans förre premiärminister Nawaz Sharif har dömts till tio års fängelse för korruption. Det är ett hårt slag mot hans parti PML-N inför valet om knappt tre veckor.

ANNONS
|

Nawaz Sharif döms även till att betala motsvarande omkring 90 miljoner kronor i böter. Målet gällde fastighetsköp i det mondäna Mayfair i London på 1990-talet, och de fastigheterna ska nu konfiskeras av staten.

Nawaz Sharif är just nu i London där hans hustru vårdas för cancer och ligger i koma.

- Om han inte kommer hem är det slut med hans parti, säger den politiske kommentatorn Rasool Bukhsh Ris till AFP och fortsätter:

ANNONS

- Om han kommer hem måste han kämpa i domstolar och lida mycket, men då räddar han sitt parti.

Yrkesförbud

Högsta domstolen fråntog Nawaz Sharif makten för ett år sedan för odeklarerade inkomster och förbjöd honom på livstid att verka politiskt. Anklagelsen gällde inkomster från ett företag ägt av hans son – som Sharif nekar till att ha fått. Hans bror Shahbaz Sharif tog formellt över ledningen av PML-N, men i praktiken är der Nawaz Sharif som hållit i trådarna.

Hans dotter, som betraktats som sin fars givna efterträdare, döms till sju års fängelse och böter.

Korruptionsanklagelserna har anknytning till de så kallade Panamadokumenten, läckor om personer med placeringar i skatteparadis. Där nämns även dottern och två av sönerna.

Men den som uppmärksammade och utpekade Sharif, vilket ledde till dagens dom, var den forne idrottshjälten Imran Khan – huvudmotståndare i det kommande parlamentsvalet.

"Ljudlös kupp"

Sharifklanen tillbakavisar alla anklagelser och säger sig utsatt för en sammansvärjning orkestrerad av militären.

Pakistanska journalister har på sistone sagt sig pressade från militärens håll att inte rapportera positivt om PML-N, det har till och med talats om en "ljudlös kupp".

ANNONS
TT-AFP-Reuters
ANNONS