Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrovs inledningsanförande avbröts. Arkivbild.

Få resultat av rysk Syrienkonferens

Den ryska fredskonferensen i Sotji, med målet att få slut på det sju år långa blodbadet i Syrien, slutade utan några genombrott. Konferensen präglades i stället av bojkotter och avhopp i sista minuten.

I sitt avslutningsanförande förklarade FN-sändebudet Staffan de Mistura att delegater enats om att bilda en kommitté för att få till stånd en ny syrisk författning när kriget är över. I kommittén ska bland andra representanter för den nuvarande syriska regeringen och oppositionsgruppen Syriska nationella koalitionen (SNC) ingå, enligt de Mistura.

Men SNC, som är Istanbulbaserade, tillhörde dem som bojkottade det som var tänkt att bli ett ryskt prestigemöte.

Lavrov avbruten

När konferensen inleddes bekräftade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att oppositionen inte skulle delta i mötet och förklarade att deras talan kommer att föras av den turkiska delegationen.

Kurderna i den autonoma delen i Syrien sade redan för några dagar sedan att de inte avsåg delta i fredssamtalen i Sotji, på grund av Turkiets attack mot Afrin.

Konferensen fick också en skakig start. När Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tog till orda blev han avbruten av skrikande delegater. Vissa av dem anklagar Moskva för att ha dödat civila genom sina flygräder över landet.

Förolämpade av flagga

Ett antal delegater, motståndare till den syriske presidenten Bashar al-Assad regim, planerade att delta men vägrade att lämna flygplatsen eftersom de blev förolämpade av den syriska statens flagga och emblem.

Från början var planen en tvådagars konferens i semesterorten belägen vid Svarta havet. Men det var först på tisdagen, en dag efter att de första delegaterna anlänt, som samtalen kunde inledas.

Omkring 1 600 personer hade från början bjudits in till konferensen. Även USA, Storbritannien och Frankrike avböjde att vara med eftersom de anser att den syriska regimen inte tar situationen på allvar.

Försök att runda FN

Sotjisamtalen har också setts som ett försök av Kreml att runda FN, och flera ledare i västvärlden har uttryckt en oro för att Ryssland försöker hitta en lösning till förmån för sin allierade, Bashar al-Assad.

FN:s generalsekreterare António Guterres har dock sagt att samtalen i Sotji kan bli ett viktigt bidrag till huvudspåret – de FN-ledda fredssamtalen i Genève. Inte heller dessa har haft någon framgång.