Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Italienska soldater kontrollerar fordon som vill passera vid de isolerade områdena i norra Italien. Bild: Claudio Furlan/Lapresse via AP/TT

Första coronafallen i flera länder i Europa

Coronasmittade personer har identifierats för första gången i flera länder runt omkring Italien.
De drabbade har alla varit i Italien. Där har ett hundratal nya fall noterats – och ytterligare några dödsfall.

Det första fallet i Schweiz är det en 70-årig man som också har rest i samma område som har testat positivt. Österrike har noterat sina två första fall, Kroatien sitt första och i Spanien har ett första fall upptäckts på fastlandet. Den gemensamma nämnaren är att personerna nyligen har vistats i norra Italien.

I Italien har antalet smittade stigit med ett hundratal till över 320 – nu med fall i nya regioner. Fler insjuknade personer har avlidit och antalet döda i det värst drabbade landet i Europa skrivs nu till elva.

"Världen inte redo"

– Vi talar om ett virus som inte respekterar gränser, säger Italiens hälsominister Roberto Speranza.

Flera europeiska hälsoministrar och EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides har träffats i Rom, där de enades om att stängning av gränser mellan länder vore en "oproportionerlig och ineffektiv åtgärd". Däremot har regeringsföreträdare i flera länder avrått från resa till de värst drabbade områdena i norra Italien.

Tysklands hälsominister Jens Spahn, som var med vid mötet, konstaterar att man inte har grepp om infektionskedjan och att den inte längre kan kopplas direkt till Kina.

– Det innebär att vi har en helt ny situation att hantera. Jag har sagt att det kan bli värre innan det blir bättre och den bedömningen står fast, säger Spahn.

Världens länder är inte redo, säger Bruce Aylward, som lett Världshälsoorganisationens (WHO) internationella expertlag som studerat utbrottet i Kina.

– Ni måste vara beredda att hantera detta på en större skala. . . och det måste göras snabbt, säger han, och tillägger att länder bör agera som om de skulle drabbas i morgon.

Fler Italienbesökare

Spanien har haft tre smittade personer under bevakning sedan tidigare, på Kanarieöarna och Mallorca. Det första fallet på fastlandet är en 36-årig italiensk kvinna som bor i Barcelona, men som nyligen varit på besök i hemlandet.

I Frankrike och Tyskland har ytterligare personer testat positivt, efter att ha kommit hem från Italien.

På kanarieön Teneriffa och i alpstaden Innsbruck i Österrike har två hela hotell satts i karantän, sedan italienska medborgare som befinner sig där insjuknat.

Rumänien och Algeriet har också identifierat enskilda coronasmittade personer, som också varit i Italien.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har beskyllt vården för att ha orsakat det större utbrottet i norra Italien, genom bristande hantering av den allra första patienten.

Den 38-årige man som italienska medier benämner som "patient ett" fördes till en vårdinrättning i Codogno – den ort som drabbats värst. Han tros ha smittat sin fru, flera läkare och personal på sjukhuset och många av fallen i Lombardiet med närområde har kunnat spåras till honom.

Spridning från Iran

I Iran fortsätter antalet nya fall att öka och bland dem återfinns bland andra landets vice hälsominister och en parlamentsledamot. Antalet döda i landet har stigit till 16, enligt myndigheternas siffror, som tidigare har ifrågasatts från olika håll.

Även där har flera grannländer – Afghanistan, Irak, Kuwait, Bahrain och Oman – upptäckt smittade personer som alla vistats i Iran.

I Sydkorea, som är det näst värst drabbade landet efter Kina med 977 infektioner, har antalet döda stigit till tio. Myndigheterna där har beslutat att genomföra tester på samtliga ungefär 215 000 medlemmar av den kontroversiella Shincheonjikyrkan, där delar av församlingen insjuknat.

Ökningen av antalet smittade har dämpats något i Kina, där över 77 000 smittats och över 2 600 avlidit som en följd.

Rättad: I en tidigare version av texten fick EU:s hälsokommissionär fel namn och det framgick inte att Tyskland haft tidigare bekräftade coronafall.

Flygplatspersonal i Debrecen, Ungern, tar tempen på resenärer som kommer från Milano. Bild: Zsolt Czegledi/MTA via AP/TT