Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Första humanitära biståndet till Venezuela

Den första lasten av humanitärt bistånd från Röda Korset har nått fram till det ekonomiskt krisande Venezuela sedan president Nicolás Maduro gett sitt medgivande. I leveransen finns mediciner, medicinsk utrustning och elverk.

ANNONS
|

Över en halv miljon venezuelaner anses för närvarande vara i behov av brådskande vård. Nu ska innehållet i den första lasten av bistånd, som flögs till huvudstaden Caracas, delas ut "till olika sjukhus", säger Mario Villarroel, chef för Röda Korset i Venezuela.

Men läget försvåras också av ständiga elavbrott samt livsmedels- och varubrist, sedan Venezuela under fyra års tid levt igenom en svår ekonomisk kris som bland annat beror på sjunkande oljepriser.

En fjärdedel

En intern FN-rapport från i mars angav att en fjärdedel av Venezuelas 30 miljoner invånare i brådskande behov av nödhjälp. Nära fyra miljoner anses vara undernärda och drygt en femtedel av barnen under fem år bedöms lida av kronisk undernäring. Förutom bristen på mat och medicin gör hyperinflationen de löner som betalas ut i stort sett värdelösa.

ANNONS

Maduro och hans styre har förnekat att det råder en humanitär kris i Venezuela, och skyller problemen på de ekonomiska sanktionerna från USA och sabotage från motståndarlägret.

Storpolitisk kamp

Oppositionsledaren Juan Guaidó försöker å sin sida framställa sig som en räddare i nöden. I februari ledde han ett försök att föra in amerikanskt bistånd via Colombia och Brasilien. Men regeringen, som utmålade kampanjen som en förberedelse för en amerikansk invasion, stängde gränserna.

Maktkampen mellan socialisten Maduro och Guaidó är bitter och över 50 länder, däribland USA, har erkänt den senare som landets interimspresident.

Dessutom har maktkampen blivit storpolitisk i och med att bland andra Ryssland, som har starka intressen i Venezuela, stödjer Maduro.

TT-AFP

Fakta: Styret i Venezuela

Landets allt mer auktoritäre ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet har dömts ut av delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Källa: Landguiden/UI

ANNONS