Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Facebook och Twitter meddelar att de har stängt av konton med kopplingar till Iran och Ryssland. Arkivbild.

Facebook och Twitter rensar konton

Facebook har tagit bort 652 sidor, grupper och konton som har ägnat sig åt koordinerat otillförlitligt beteende på Facebook och på Instagram, meddelar företaget.

Kontona uppges ha kopplingar till Iran och till vad USA har identifierat som rysk säkerhetstjänst. Samtidigt meddelar Twitter att 284 konton har stängts av för koordinerad manipulation. Företaget uppger att många av de avstängda kontona har kopplingar till Iran.

Bland kontona på Facebook upptäcktes bland andra användaren "Quest 4 Truth", som påstod sig vara en iransk oberoende medieorganisation kopplat till det iranska statliga mediet Press tv.

Innehållet på kontona riktar sig främst till Facebook-användare i Storbritannien, Sydamerika, Mellanöstern och USA, med syftet att så tvivel kring fakta, enligt den republikanske senatorn Richard Burr.

- Vi förstår att 2018 är ett väldigt viktigt valår, inte bara i USA. Så detta är högst allvarligt. Det är företagets främsta prioritet, säger Facebooks grundare Mark Zuckerberg inför en utfrågning om utländsk påverkan i sociala medier som han ska delta i den femte september.