Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filippinernas president Ferdinand Marcos Jr vill köpa rysk olja och knyter samtidigt an till USA och Kina i en storpolitisk balansgång. Bilden togs när han intervjuades av AP i fredags.
Filippinernas president Ferdinand Marcos Jr vill köpa rysk olja och knyter samtidigt an till USA och Kina i en storpolitisk balansgång. Bilden togs när han intervjuades av AP i fredags. Bild: Julia Nikhinson/AP/TT

Filippinerna vill köpa rysk olja

Filippinerna förhandlar med Ryssland om att köpa bland annat rysk olja.

Den filippinske presidenten Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr befinner sig i New York, USA, för att delta i FN:s generalförsamling. I en intervju med Bloomberg säger han att importavtal är nära förestående med bland annat Ryssland.

– Den politiska sidan av det har varit lite besvärlig, men oavsett så kommer nationens intressen i första hand, säger Marcos.

65-årige Marcos blev Filippinernas president i juni i år. Han är son till Ferdinand Marcos den äldre, som styrde landet som diktator 1965–86.

I USA har Marcos träffat president Joe Biden. Filippiniern vill knyta starkare band till både USA och Kina, medan hans föregångare Rodrigo Duterte alltmer lutade åt Kina. Det är en snäv balansgång, säger Marcos i en intervju med AP:

– Vi beaktar inte Kalla krigets gamla "intressesfärer". . . Så det utgår från nationens intressen, i första hand. I andra hand från bevarandet av fred.