Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Migranter tas om hand i Dover, Storbritannien, i början av maj. Bild: Gareth Fuller/AP/TT
Migranter tas om hand i Dover, Storbritannien, i början av maj. Bild: Gareth Fuller/AP/TT

Fler försöker korsa Engelska kanalen

Antalet migranter som försöker ta sig från Frankrike till Storbritannien med små båtar har drastiskt ökat sedan coronapandemins början.

Anledningen till ökningen är att inte lika många lastbilar, tidigare ett vanligt migranttransportmedel, tar sig mellan länderna på grund av reserestriktioner.

I grevskapet Kent i sydöstra England, där den stora hamnen Dover återfinns tar man emot allt fler migranter enligt Roger Gough vid de lokala myndigheterna. Antalet har mer eller mindre fördubblats jämfört med förra året, säger han.

Antalet migranter som försöker korsa Engelska kanalen har ökat sedan 2018. I fjol räddades nära 2 800 personer ur vattnet av franska och brittiska myndigheter. Det är fyra gånger fler än föregående år, enligt franska myndigheter.

Pandemin, och de restriktioner som har införts i på grund av den, har förstärkt den trenden.

– Vi brukade se dessa ungdomar komma över i lastbilar. Det var den typiska vägen. Det vi nu ser är att dessa ensamkommande ungdomar kommer i båtarna, säger Gough.

Enligt François Guennoc, från en hjälporganisation i franska Calais, har även antalet migranter som lyckas ta sig sjövägen till Storbritannien ökat. Delvis på grund av minskad fartygstrafik i området.

– Framgångsgraden har ökat från cirka 60 till 80 procent, vilket också lockar migranter till Calais, säger han.