Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Victorias premiärminister Daniel Andrews konstaterar att minst 65 resenärer från Nya Zeeland har tagit sig till delstaten.
Victorias premiärminister Daniel Andrews konstaterar att minst 65 resenärer från Nya Zeeland har tagit sig till delstaten. Bild: James Ross/AP/TT

Fler Nya Zeeland-resenärer till Melbourne

Minst 65 resenärer från Nya Zeeland har tagit sig till Melbourne i Australien, trots att staden och delstaten Victoria inte ingår i den resebubbla som skapats mellan grannländerna.

‒ Det glädjer oss inte direkt. Vi fick frågan "vill ni vara med i en resebubbla?", och så visar det sig att vi är det ‒ trots att vi sade nej, säger Daniel Andrews, premiärminister i den australiska delstaten Victoria, under en presskonferens.

I fredags öppnade Australiens gränser, som sedan i mars i stort ha varit stängda, för resenärer från Nya Zeeland. Resebubblan som skapats mellan länderna gäller dock endast resor från Nya Zeeland och till den australiska delstaten News South Wales samt territoriet Northern Territory.

Men i helgen blev det känt att flera av de första resenärerna som hade landat i Sydney i New South Wales sedan hade rest vidare till Melbourne i Victoria, vilket bekymrade myndigheterna. Melbourne, och hela delstaten Victoria, ingår nämligen inte i den bilaterala överenskommelsen mellan grannländerna.

Personer som kommer från utlandet får alltså med dagens tillfälliga regler inte åka till Melbourne. Samtidigt är det tillåtet att åka in i Victoria från delstaten New South Wales utan att sitta i karantän.

Totalt har det under de senaste dagarna kommit 65 resenärer från Nya Zeeland till Victoria, uppger Andrews. Av dessa har man fått tag på 55.

‒ Ytterligare 17 flyg landar i Melbourne i dag som möjligen kan ha passagerare från Nya Zeeland som har kommit via Sydney, säger han och fortsätter:

‒ Jag kommer inte att sätta människor i karantän som kommer från områden med låg virusrisk, vi måste bara göra det bästa av det här.

Emma Gyllestad/TT