Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Flera döda när bil körde in i folkmassan under en julparad

På söndagskvällen, lokal tid, ska en bil kört rakt genom en julparad i Waukesha i delstaten Wisconsin, USA. Sex personer, varav ett barn, har dött i samband med händelsen och totalt har 23 personer fått föras till sjukhus, rapporterar lokala medier.

På söndagskvällen, lokal tid, kom rapporter om att en personbil kört rakt igenom en pågående julparad i i Waukesha i delstaten Wisconsin, USA. Filmer på sociala medier från paraden visar hur bilen körde mitt på vägen i hög hastighet och sedan rakt på paradens deltagare.

Senare under kvällen höll den lokala polisen och övriga tjänstemän i en presskonferens och bekräftade uppgifterna. Polischefen Dan Thompson berättade att mer än 20 personer förts till sjukhus med ambulans – och även med hjälp av polis och familjemedlemmar.

Flera barn intensivvårdas

Steven Howard, brandchef i staden, berättade att totalt 23 personer förts till sjukhus.

– Brandmän och kollegor transporterade totalt elva vuxna och tolv minderåriga patienter till sex olika sjukhus i området, sade han under en presskonferens.

Stadens lokala styre meddelade strax innan sju på morgonen, svensk tid, att fem personer dött och över 40 skadats efter händelsen.

Tidigt på måndagsmorgonen lokal tid meddelar sjukhuset att man fortfarande vårdar 13 personer. Tillståndet för tre av personerna beskrivs som kritiskt och fyra personer uppges vara allvarligt skadade, rapporterar lokala medier.

Minst 10 barn mellan åldrarna 3 och 16 vårdas på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset Children's Wisconsin, rapporterar CNN på måndagskvällen. Sent på tisdagskvällen, svensk tid, rapporterar nyhetskanalen att ett barn avlidit till följd av sina skador. Totalt har händelsen medfört sex dödsfall.

Utreds som mord

Under tisdagskvällen rapporterar CNN även att stadens åklagare väckt åtal gällande fem fall av mord, något som kan utökas i och med tisdagens dödsfall. Åtalspunkterna medför en obligatorisk livstidsdom, om den misstänkte mannen fälls i domstol.

Varför mannen valde att köra sin bil genom paraden är fortfarande oklart. Initialt rapporterades det att mannen flydde från ett larm om våld i hemmet kort innan händelsen. Under tisdagen meddelade polisen dock att de aldrig ens hann åka på händelsen, i och med att larmen från paraden vällde in kort efter det, och att mannen därför aldrig förföljdes i en biljakt.

Den misstänkte mannen var släppt mot borgen bara två veckor innan händelsen i Waukesha. Även i det ärendet stod han misstänkt för att ha kört över en person med sin bil.

Guvernören och senatorn ber för staden

Tammy Baldwin, Wisconsins senator, skrev ett inlägg på Twitter och uppmanade människor att be för alla personer som skadats.

Tony Evers, Wisconsins guvernör, kommenterade också händelsen på Twitter och berättade att han och hans fru ber för ”barnen, familjerna och samhället som påverkats av denna känslokalla handling.”

Skolorna i Waukesha kommer hålla stängt under måndagen på grund av händelsen och alla flaggor i staden ska, enligt order, hissas på halv stång från soluppgången på morgonen till solnedgången på kvällen.

”Många är i chock”

The New York Times har pratat med flera vittnen som berättar om ögonblicket som handlade om en kamp eller flykt. Flera barnfamiljer sågs söka skydd i butiker och några personer sågs springa fram till skadade personer.

– Jag tror att många är i chock just nu, det var läskigt, berättade vittnet till tidningen.

Ett annat vittne som precis hade marscherat klart paraden och skulle vända för att gå tillbaka fick syn på bilen som körde längs med huvudgatan.

– Plötsligt hörde jag en hög smäll. I samma stund hörde jag öronbedövande rop och skrik, berättade vittnet.

Bild: AP Photo/Jeffrey Phelps.
Bild: AP Photo/Jeffrey Phelps.

På måndagskvällen lyste staden upp av tända ljus när invånarna samlades för att tillsammans sörja den tragiska händelsen som skakat om flera människors liv.

Julparaden hålls årligen söndagen före högtiden Thanksgiving.