Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Översvämningar har drabbat bland annat Swansboro i North Carolina.

Flera dödsfall i spåren av Florence

En mamma och ett litet barn har dödats sedan stormen Florence dragit in över North Carolina. Ytterligare två dödsfall kopplas till ovädret. I staden New Bern har hundratals människor räddats från sina hem efter att två floder svämmat över.

Även om Florence har nedgraderats till en tropisk storm har den orsakat stor förödelse längs North Carolinas kustlinje, och myndigheterna varnar för att den kommer att fortsätta utgöra en verklig fara de närmaste 36 timmarna.

- Den här stormen kommer att fortsätta sitt våldsamma tryck runt om i vår delstat i flera dagar, säger North Carolinas guvernör Roy Cooper, rapporterar AFP.

Fyra dödsfall

I hamnstaden Wilmington har en mamma och hennes barn dödats sedan ett träd föll över deras hus. Det är de första bekräftade dödsfallen, uppger polisen. Fadern skadades och vårdas nu på sjukhus, skriver Reuters.

Ytterligare två dödsfall har indirekt kopplats till Florence, skriver The New York Times. En kvinna i Hampstead i Pender County avled i en hjärtattack sedan nedfallna träd hindrat vårdpersonal från att nå fram till hennes hem. Myndigheter rapporterar också om en man i Lenoir County som dödats när han försökt starta en generator.

Stora vattenmassor

I kuststaden New Bern har hundratals människor räddats sedan två floder svämmat över och isolerat människor i deras hem. Det statliga meteorologiska institutet har spått att North Carolina kommer att få lika mycket regn på två–tre dagar som normalt på upp till åtta månader. I vissa områden kan det regna upp till en meter.

- Det här regnet kommer att föra med sig katastrofala, plötsliga översvämningar och långvariga, märkbara översvämningar av floderna, sade Brock Long, chef på katastrofmyndigheten Fema, tidigare under dagen.

Omkring 1,7 miljoner människor har evakuerats eller gett sig av frivilligt och över 26 000 människor har tvingats att söka skydd i drygt 200 skyddscenter, rapporterar CNN.

Katastroftillstånd utlyst

Katastroftillstånd har utlysts i fem delstater vid kusten – North Carolina, South Carolina, Georgia, Maryland och Virginia. Över 600 000 hem och arbetsplatser var utan ström på fredagen. Energibolaget Duke Energy meddelar att uppskattningsvis en till tre miljoner människor kan bli strömlösa och att det kan ta veckor att få strömmen tillbaka.

Florence för med sig vindar på drygt 30 meter i sekunden. Stormen rör sig i nord-nordvästlig riktning och förväntas försvagas avsevärt under helgen och i början av nästa vecka, meddelar orkancentret NHC.

USA:s president Donald Trump kommer att besöka de stormdrabbade områdena i nästa vecka, uppger Vita huset.