Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En buss på den israeliska sidan träffades av en raket från Gazaremsan.

Flygräder efter raketstorm från Gaza

Mängder av raketer regnar från Gazaremsan – och Israel svarar med omfattande flyganfall. Tre palestinier har dödats i flyganfallen och en israel skadades svårt när en projektil från Gaza slog ned i en buss.

Över 300 raketer har skjutits från det palestinska territoriet under måndagen och långt in på kvällen ljöd raketlarmen på den israeliska sidan, enligt tidningen Haaretz.

Ett antal raketer har passerat det avancerade israeliska raketförsvaret. En projektil har träffat en buss i södra Israel och en 19-årig israelisk soldat som satt inuti har skadats allvarligt. Flera personer har skadats lindrigt, bland annat i städerna Sderot och Ashkelon.

Israeliska militärflygplan, helikoptrar och stridsvagnar har svarat med att attackera ett 70-tal mål i Gaza med koppling till Hamas och Islamiska Jihad. Tre palestinier har dödats i anfallen, enligt palestinska vårdmyndigheter. Två av dessa hörde till en väpnad gruppering.

Dessutom har en redaktionsbyggnad som tillhör Hamas egen tv-kanal bombats, rapporterar Reuters. Ett antal icke-explosiva projektiler sköts mot byggnaden som varningar för att personer skulle hinna evakuera. Det finns för närvarande inga uppgifter om döda.

Risk för eskalering

Enligt Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet, skulle våldsspiralen i värsta fall kunna sluta i ett fjärde Gazakrig.

- Skulle jag gissa skulle jag inte tro att det leder till någon större konfrontation, men det är helt beroende av hur raketerna träffar, säger han till TT.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har meddelat att han avbryter sin resa till Paris och åker hem med anledning av situationen. På söndagen sade Netanyahu i ett tal att han hoppas nå någon form av uppgörelse för att undvika ett nytt krig.

- Jag tror fortfarande att den israeliska bedömningen är att man inte vill ha ett krig. Situationen skulle se likadan ut när ett krig är slut som det är nu, det vore svårt för Israel att vinna en militär seger i Gaza. Samtidigt kan de inte låta raketerna gå obesvarade. . . Om israeler dör, desto större tryck blir det på regeringen att agera, säger Anders Persson.

Hamas: En hämnd

Den palestinska islamiströrelsen Hamas säger att raketavfyrningen är en hämnd av flera grupper efter att sju palestinier dödats i strid med israeler på Gaza. Bland dem en lokal befälhavare för Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna.

Detta skedde i samband med en hemlig, men misslyckad, israelisk insats på Gazaremsan sent på söndagen. Enligt Israel var insatsen av underrättelsekaraktär, rapporterar Haaretz. Enligt Hamas var det en grupp israeler som försökte infiltrera området i en civil bil. Skottväxling utbröt och israelerna fick understöd av flygvapen, rapporterar Reuters. Bilder från platsen visar rester av palestiniernas fordon i en krater i sanden.

En israelisk soldat dödades.

EU:s utrikestjänst fördömer det eskalerande våldet i ett uttalande och uppmanar bägge parter att ta ett steg tillbaka.

Stora demonstrationer längs med gränsen har pågått sedan i mars och åtföljts av våldsamheter. Sedan dess har 231 palestinier och två israeliska soldater dödats.