Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den svensk-italienske FN-medlaren Staffan de Mistura i Genève.

FN-ledda samtalsförsök om Syrien misslyckades

Försöken att få till reella samtal i Genève om Syriens framtid har kapsejsat. Regimens sändebud attackerar också den svensk-italienske FN-medlaren Staffan de Mistura och säger att denne underminerat sitt eget mandat.

Försöken till samtal inleddes i slutet av november. De fick föras indirekt eftersom regimens delegation vägrade möta oppositionen ansikte mot ansikte och när de nu avslutas talar de Mistura om en "stor missad möjlighet"

Han beklagar regeringsdelegationens hållning och säger att den bara ville prata om terrorism.

Nu klargör de Mistura att han behöver nya inspel och kreativitet.

- Jag kommer sannolikt att behöva komma fram med nya idéer, parametrar, om hur samtalen ska föras framåt, särskilt i fråga om konstitutionen och val, säger de Mistura.

Anledning till oro

Han planerar ändå för en ny samtalsrunda i januari, men klargör att de är beroende av samtal i FN i New York i nästa vecka.

Enligt de Mistura har organisatörerna av försöken att sammanföra syriska regimen med oppositionen till en "kongress" i ryska Sotji all anledning att känna oro om den syriska regeringen inte vill lyssna på någon med annan uppfattning.

Dit har 33 grupper och politiska partier bjudits in, men mötet i Sotji har skjutits upp och är nu tänkt att hållas i februari.

Staffan de Mistura säger också att han i Genève försökt lyfta frågan om att få in humanitär hjälp till det rebellkontrollerade belägrade området östra Ghouta i utkanten av Damaskus men utan tillfredsställande svar från regimen.

Attack mot medlaren

I en tv-intervju på onsdagen manade de Mistura också Rysslands president Vladimir Putin att "ha modet" att övertyga Damaskus om att val bör hållas och en ny konstitution införas.

Det gör nu att de Mistura själv blir attackerad.

- Hans uttalande underminerade hans mandat som organisatör av samtalen, vilket kommer att påverka hela Genèveprocessen, säger Bashar Ja'afari, som ledde regimens delegation i Genève.

Han säger att delegation inte kommer att prata med oppositionen så länge den fortsätter insistera på att president Bashar al-Assad måste avlägsnas från sin post. Han attackerar den kommuniké som utfärdades i Saudiarabien före samtalen i Genève, som inleddes i slutet av november, där oppositionen säger att dess mål är att al-Assad ska ha avgått innan en politisk fredsprocess kan ta vid.

Ja'afari kallar uttalandet för "utpressning mot Genèveprocessen" och säger att de som utformat den har "saboterat den här rundan" av samtal.