Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN-utredaren Agnès Callamard i närheten av det saudiska konsulatet i Istanbul. Arkivbild.

FN: Mordet verkar planerat av Saudiarabien

FN:s särskilda utredare Agnès Callamard har kommit fram till att mordet på den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi ser ut att ha planerats och utförts av statliga aktörer från Saudiarabien.

Hon skriver också i ett uttalande efter ett besök i Turkiet att mordet på det saudiska konsulatet i Istanbul var överlagt och brutalt, samt att hon av turkiska underrättelseorgan tagit del av ett "skrämmande och hemskt" ljudmaterial från mordet.

Callamard är FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar. Hon har också kommit fram till att saudiska företrädare "allvarligt underminerade" och fördröjde turkiska utredares försök att undersöka brottsplatsen.

Vidare luftar Callamard stor oro för att rättsprocesserna i Saudiarabien mot de elva personer som pekats ut för mordet är orättvisa.

Callamard har varit i Turkiet i en vecka tillsammans med tre experter.

Khashoggi levde i exil i USA där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han försvann i samband med att han besökte konsulatet den 2 oktober. Saudiarabien har – efter att flera gångar ha ändrat sin officiella version – medgett att Khashoggi dödades vid besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.