FN:s människorättsråd grillade Saudiarabien

Mordet på den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi har satt Saudiarabien under stor internationell press. Mitt under stormen var det kungadömets tur att granskas av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

ANNONS
|

Under drygt tre timmar fick omvärlden ställa frågor och ge sina synpunkter på Saudiarabiens arbete med mänskliga rättigheter. Flera av de 47 medlemsländerna i forumet tog chansen och emellanåt hördes kraftig kritik mot kungadömet.

Västvärldens fokus låg på att fördöma det vidsträckta dödsstraffet, som man bad landet avskaffa, och kvinnors rättigheter, som bör utökas. Många länder ville även att landet ska avgränsa sin definition av terrorism, så att fredliga demonstrationer och kritik mot den styrande kungafamiljen inte kan få så hårda konsekvenser.

Krävde trovärdig undersökning

Den sista punkten knöts i flera fall ihop med fallet Jamal Khashoggi, som ett flertal länder tog upp. En stor majoritet – inklusive USA, som enbart deltog som observatör – fördömde mordet och krävde en trovärdig undersökning. Några länder, bland dem Island, krävde en internationellt ledd utredning.

ANNONS

Noterbart var att inget arabland tog upp Jamal Khashoggi, som för drygt en månad sedan försvann sedan han gått in på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Saudiarabiens svar kom före granskningen, som inleddes med att den saudiska delegationen lämnade en egen redogörelse för hur landet levt upp till sina människorättsförpliktelser. De tog då själva upp Jamal Khashoggi, om än flyktigt. Bandar Al Aiban, landets ambassadör vid rådet, sade att kung Salman beordrat en åklagare att undersöka fallet enligt inhemsk lag och ställa de ansvariga inför rätta. Han gick sedan vidare med att bland annat prata om att kvinnor nu får köra bil i landet.

Ställs mot väggen

Rättighetsgrupper hade inför granskningen tryckt på för att omvärlden skulle passa på att ställa Saudiarabien mot väggen.

"FN:s medlemsländer måste bryta sin öronbedövande tystnad om Saudiarabien och göra sin plikt att syna grymheten i kungadömet för att försöka förhindra ytterligare skändliga människorättsbrott i landet och i Jemen", skriver Amnesty Internationals Mellanösternchef Samah Hadid i ett uttalande.

Flera länder hade på förhand lämnat in listor på de frågor man planerar att ställa. Sverige ställde bland annat frågan: "Vilka åtgärder kommer att vidtas för att förbättra respekten för yttrandefrihet och säkerheten för journalister i Kungadömet Saudiarabien?".

Svar på fredag

Tre länder, Belgien, Kina och Tunisien, ska analysera alla frågor och svar och lämna en rapport senare i november. Redan på onsdag kommer en preliminär rapport, som Saudiarabien på fredag får svara på.

ANNONS

Samtliga 193 av FN:s medlemsländer genomgår en allmän landgranskning (universal periodic review) i människorättsrådet ungefär vart fjärde år. Under höstens session är 14 länder uppe för granskning.

TT

Fakta: FN:s råd för mänskliga rättigheter

FN:s råd för mänskliga rättigheter bildades 2006 och ersatte den tidigare människorättskommissionen.

Rådet har sitt säte i Genève. Det är ett mellanstatligt organ inom FN-systemet som ansvarar för att stärka främjandet och skyddet av de mänskliga rättigheterna globalt samt lyfta fram brott mott de mänskliga rättigheterna.

Rådet har 47 medlemmar som väljs av FN:s generalförsamling på treårsperioder.

Rådet har brottats med trovärdighetsproblem sedan det bildades 2006. De 47 medlemmarna sitter i treårsperioder. När Kina, Ryssland, Saudiarabien och Kuba – som alla kritiserats skarpt av människorättsorganisationer – valdes in samtidigt 2013 var det många som protesterade.

Rådets medlemmar har också tampats med att hitta samsyn i frågor som kvinnors rättigheter, religionsfrihet och samkönade äktenskap.

USA beslutade i juni att lämna rådet.

Källa: Unric, TT

Bakgrund: Jamal Khashoggis försvinnande

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge

Jamal Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och han hade även beskrivit den rädslans kultur han ansåg råda i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

Inledningsvis hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han påstods ha dött i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS