Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Även svenska soldater finns på plats i Mali. Den svenska FN-styrkan lyder under FN:s insats Minusma. Arkivbild.

FN-soldater döda i helikopterkrasch

En tysk militärhelikopter som ingår i FN-insatsen i Mali kraschade i öknen på onsdagen och de två personerna ombord omkom.

Attackhelikoptern kraschade utanför Tabankort söder om staden Gao och blev helt utbränd, enligt den tyska militären. Den var ute på uppdrag för att övervaka sammandrabbningar i norra Mali, enligt FN. Orsaken är oklar, men det finns enligt en officer i Berlin inget som tyder på att den blev nedskjuten.

Alla rutinflygningar med helikoptern, av typen Tiger, ställs in tills vidare och endast sådana som anses nödvändiga för "liv och lem" kommer att genomföras.

Tyskland har omkring 1 000 soldater i Mali, som deltar i FN-insatsen Minusma och i en separat EU-styrka. Även Sverige har ett militärt underrättelseförband i norra Mali med cirka 250 soldater.

Helikoptrarna bedöms som nyckeln i FN-insatsen i norra Mali där de hjälper till att övervaka positionen på olika väpnade grupper. En holländsk helikopter kraschade 2015 och det spekulerades då om den extrema hettan och dammet kunde bidra till olyckor i Mali. FN-styrkan har kämpat för att ersätta sju holländska helikoptrar som drogs tillbaka i år.