Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN-utredaren Agnès Callamard (till vänster) i ett möte med Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i Ankara tidigare i veckan.

FN-utredare söker svar om mordet på Khashoggi

Hur inblandad var egentligen den saudiske kronprinsen i mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi? Det är en av de frågor som FN-utredaren Agnès Callamard söker svar på i sin undersökning av fallet som har väckt ramaskri världen över.

För snart fyra månader sedan gick Jamal Khashoggi in på det saudiska konsulatet i den turkiska storstaden Istanbul. Han var där för att skaffa dokument som skulle göra det möjligt för honom att gifta sig med sin fästmö. Men det blev inget bröllop.

Journalisten kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.

Som ett led i försöken att gräva i vad som skedde bakom de stumma väggarna besökte FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnès Callamard, konsulatkvarteret i tisdags. Hon har dock inte fått sin förfrågan om att gå in i byggnaden godkänd av Saudiarabien.

- Vi ville bara få en känsla av det (konsulatet), sade hon, enligt medier på platsen.

Oberoende expert

Callamard befinner sig i veckan i Turkiet för att träffa politiker och tjänstemän. Hon undersöker mordet i egenskap av oberoende expert och hennes utredning kan inte leda till åtal. Men hon har sagt att hon kommer att lägga fram rekommendationer kring hur ärendet bör drivas rättsligt framöver. Planen är att resultatet av undersökningen ska presenteras i slutet av maj, några veckor innan FN:s råd för mänskliga rättigheter sammanträder i Genève i juni.

Saudiarabien finns tillsammans med länder som exempelvis Kina bland medlemmarna – något som med tanke på deras skamfilade rykte när det kommer till mänskliga rättigheter har inneburit trovärdighetsproblem för FN-organet.

Khashoggi dödades på konsulatet den 2 oktober förra året. Saudiarabien nekade först till att han dödats inne i byggnaden, men ändrade sig och skyllde på ett slagsmål som spårat ur – för att ännu lite senare på nytt modifiera sin version och medge att det handlade om ett överlagt mord. Regimkritikerns kropp uppges ha styckats och kvarlevorna saknas fortfarande.

Riyad nekar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har krävt svar från Riyad och kungarikets de facto-ledare kronprins Mohammed bin Salman. Turkiska företrädare vidhåller att mordet måste ha godkänts av högt uppsatta saudier – eventuellt också av kronprinsen själv. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har också dragit slutsatsen att mordet sannolikt skedde på beställning av den mäktige kronprinsen, men det är en linje som kategoriskt avvisas från officiellt håll i Riyad.

Callamard har sagt att hon och hennes arbetsgrupp kommer att försöka fastslå vilket ansvar som ligger på stater och individer i Khashoggifallet. Hon hoppas också få tillstånd att resa till Saudiarabien för att fortsätta sin utredning där.

I början av januari inleddes en saudisk rättegång mot elva män som gripits anklagade för inblandning i mordet. Fem av dem riskerar dödsstraff. Frågan är hur öppet de kommer att kunna ge sin version av händelsen. Rättegångar i Saudiarabien hålls normalt bakom stängda dörrar och eventuella utsagor och erkännanden om att de agerat på uppmaning från högsta ort skulle sannolikt aldrig offentliggöras. Rättssäkerheten är klart bristande i den absoluta monarkin.

Ingen utlämning

FN:s människorättskontor har uttryckt tvivel kring huruvida rättegången i Riyad uppfyller kraven på en oberoende utredning.

- Vi har legat på för att kräva rättvisa i Khashoggifallet i flera månader. Vi har krävt en oberoende internationell utredning och det har ännu inte skett, sade talespersonen Ravina Shamdasani sedan den saudiska rättsprocessen dragit i gång.

Erdogan har utan framgång bett att de misstänkta saudierna ska utlämnas till Turkiet.