Kvinnor i El Salvador firar att en en kvinna, som anklagats för mord under landets stränga abortlagstiftning, friats. Arkivbild.
Kvinnor i El Salvador firar att en en kvinna, som anklagats för mord under landets stränga abortlagstiftning, friats. Arkivbild. Bild: Salvador Melendez/AP/TT

Fortsatt totalt abortförbud i El Salvador

ANNONS

El Salvadors kongress har röstat för att upprätthålla landets totalförbud mot abort.

– Vi lagstiftar för att skydda livet (redan) från befruktningen, säger Rebeca Santos, kongressledamot för landets styrande parti Nya idéer (Nuevas ideas).

I El Salvador är abort helt förbjudet, även då särskilda omständigheter som våldtäkt och incest föreligger. Kvinnor kan dömas till åtta års fängelse för mord om de genomgår ingreppet. Vissa aborter ses som extra grova brott och kan då ge upp till 50 års fängelse.

Kongressens omröstning skedde mot bakgrund av en namninsamling som kvinnorättsorganisationer gjort med syfte att få igenom undantag i abortlagstiftningen. Undertecknarna vill bland annat att en graviditet ska få avslutas om moderns liv är hotat, livshotande missbildningar finns hos fostret samt om havandeskapet är ett resultat av sexuellt våld.

ANNONS

Oppositionella ledamöter i kongressen är upprörda över beslutet som de avfärdar som "bristande intresse" för att tillgodose kvinnors rättigheter.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS