Den 27-årige Abd al-Basset al-Sarout på en bild släppt av den rebellgrupp han ingick i. Arkivbild.
Den 27-årige Abd al-Basset al-Sarout på en bild släppt av den rebellgrupp han ingick i. Arkivbild.

Fotbollsmålvakt och sångare dödad i strid

Han var en känd fotbollsmålvakt och sångare som blev en omtalad rebell i Syrien. Nu har 27-årige Abd al-Basset al-Sarout dött efter att ha sårats under striderna mot regeringsstyrkor i nordvästra Syrien.

ANNONS
|

- Han dog av sina skador på lördagen, säger Rami Abdel Rahman, chef för det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Abd al-Basset al-Sarout var en välmeriterad fotbollsmålvakt i staden Homs och hade spelat i ungdomslandslaget. När upproret mot president Bashar al-Assad startade 2011 blev han mera känd för att sjunga oppositionella sånger. Han hade också en ledande roll i den syriske regissören Talal Derkis film "Återkomsten till Homs" som prisades vid Sundance-festivalen 2014.

ANNONS

Enligt SOHR dödades al-Sarouts pappa och fyra bröder i strider och attacker i Homs. Själv evakuerades han från staden efter en överenskommelse mellan rebellerna och regimen 2014.

Under natten mellan torsdagen och fredagen skadades al-Sarout dödligt i strider om byn Tal Maleh i Hamaprovinsen.

Rebellgruppen Jaish al-Izza, som Abd al-Basset al-Sarout ingick i, hyllar honom efter hans död. Det gör också andra rebeller, aktivister och oppositionella i sociala medier.

TT-AFP

Bakgrund: Kriget i Syrien

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade snabbt och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har vuxit sig starka, och terrorgruppen IS har utropat al-Raqqa till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat.

Iran stöttar regeringssidan och den libanesiska Hizbollahrörelsen har soldater på marken. Även Turkiet och är djupt engagerad i konflikten.

Sedan Ryssland gick in med militär assistans till regimen hösten 2015 har dock regeringsstyrkorna återtagit stora områden, IS har i princip krossats militärt och islamister och jihadister har pressats tillbaka.

En USA-ledd militär koalition i Syrien har haft stor del i att besegra IS.

Totalt beräknas över 370000 människor ha dödats i kriget i Syrien och minst fem miljoner ha flytt landet. Ytterligare 6,5 miljoner har flytt inom Syriens gränser.

ANNONS