Italiens vice premiärminister och koalitionsledare Luigi Di Maio. Arkivbild.
Italiens vice premiärminister och koalitionsledare Luigi Di Maio. Arkivbild.

Frankrike kallar hem ambassadör från Italien

Frankrike kallar hem sin ambassadör från Rom. Beslutet motiveras av en serie "provokationer" från Italiens populistiska regering. Måttet var rågat när vice premiärminister Luigi Di Maio dök upp i Paris för att visa sitt stöd för proteströrelsen Gula västarna.

ANNONS
|

"I flera månader har Frankrike varit föremål för upprepade anklagelser, ogrundade attacker och bisarra påståenden", skriver det franska utrikesdepartementet i ett uttalande där de italienska angreppen beskrivs som de värsta sedan andra världskriget.

"Meningsskiljaktigheter är en sak, men att manipulera relationerna i valsyfte är något annat" står det vidare.

Spänningarna mellan Rom och Paris har eskalerat sedan den italienska regeringen tillträdde i juni förra året. Den består av en koalition mellan populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega.

En rad attacker

De senaste månaderna har Italiens två vice premiärministrar, Luigi Di Maio från M5S och Matteo Salvini från Lega, attackerat och pikat Frankrikes president Emmanuel Macron i en rad känsliga frågor. Nyligen gav Di Maio Frankrike skulden för fattigdomen i Afrika och Salvini beskyllde landet för att inte vilja få fred i Libyen.

ANNONS

Den senaste dispyten bröt ut häromdagen när Luigi Di Maio reste till Paris för att ge sitt stöd till proteströrelsen Gula västarna. Syftet var att visa en enad front med de personer som kandiderar i EU-valet i rörelsens namn.

I samband med besöket twittrade italienaren att "förändringens vindar blåser över Alperna" och nu försvarar han besöket.

"För mig var mötet inte en provokation mot den nuvarande franska regeringen, utan ett viktigt möte med en politisk kraft som vi delar ganska mycket med", skriver Di Maio på Facebook efter det franska beskedet, och pekar på en samsyn vad gäller bland annat så kallad direktdemokrati.

Han har tidigare erbjudit Gula västarna att ta del av de organisationsverktyg som M5S använde för att gå från en gräsrotsrörelse till att bli Italiens största parti.

Nu vill de träffas

Frankrikes utrikesdepartement kallar Di Maios besök oacceptabelt och anser att de italienska ledarnas agerande väcker frågor om landets avsikter i Frankrike. Paris manar också de politiska ledarna i Rom att anta en mer vänlig hållning.

De italienska koalitionsledarna säger sig nu vilja träffa Emmanuel Macron och hans regering, rapporterar Reuters.

Det franska folket är Italiens vänner, intygar Luigi Di Maio, som återkommande anklagat den franska regeringen för att bara jobba för privilegierade. Avsikten är inte att skapa bråk med Frankrike, försäkrar Matteo Salvini, som så sent som förra månaden kallade Emmanuel Macron för en "fruktansvärd president" som han hoppas att det franska folket "befriar sig själva från".

ANNONS

Emmanuel Macron sade häromveckan att han inte bryr sig om de två vice premiärministrarnas olika utspel – och att han vänder sig till den partilöse premiärministern Giuseppe Conte om han vill Italien något.

"Ses som en motpol"

De italienska partierna är oeniga i många frågor inom sin egen kompromissregering, men enas i ett motstånd mot EU och det man beskriver som etablissemanget.

Ledarnas agerande kan delvis grunda sig i att Macron och Frankrike ses som motpol till allt som de högerradikala strävar efter, enligt Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola. Mötet med Gula västarna ska enligt henne ses som ett försök att mobilisera politiskt stöd inför Europaparlamentsvalet senare i år.

- Femstjärnerörelsen ser nog Gula västarna, om de kan organisera sig, som en möjlig partner eller som ett stöd inför valet. Jag tror att man försöker hitta allierade i Europa, säger Jungar till TT och tillägger att representanter för M5S också har besökt det finländska partiet Liike Nyt, som har inspirerats av de italienska populisterna.

TT

Fakta: Italiens regering

Italiens regering tillträdde i juni förra året efter månader av politisk osäkerhet och besvärliga förhandlingar. Regeringen består av en koalition mellan populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega. Flera statsråd, däribland premiärministern Giuseppe Conte, är partilösa.

Regeringen utmärker sig genom sin EU-kritiska hållning, planerade välfärdssatsningar och hårda migrationspolitik.

Femstjärnerörelsen (M5S) fick flest röster i valet i mars 2018. Partiet som bildades 2009 ifrågasätter Italiens medlemskap i EU och förordar en mer restriktiv invandringspolitik. Det har också förespråkat införandet av så kallad medborgarlön.

Lega hette tidigare Lega Nord och växte fram i norra Italien i slutet av 1980-talet. Partiet vill ha ett federalt Italien med långtgående regionalt självstyre, men på senare år har den federala frågan tonats ned. Partiet profilerar sig nu som EU-kritiskt och invandrarfientligt.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS