Fredstrevare av Duterte i Filippinerna

I ett försök att få ett slut på de väpnade upproren i södra Filippinerna har president Rodrigo Duterte lagt fram en ny lag som ska ge området större självstyre.

ANNONS
|

- Må det här fungera som det slutliga försöket för att uppnå äkta fred, stabilitet och gott styre i det muslimska Mindanao, säger Duterte.

I området har en av Asiens längsta och blodigaste konflikter rasat sedan 1970-talet. Väpnade muslimska gerillor har fört en mer eller mindre intensiv kamp mot regeringstyrkorna och bedömare anser att cirka 150000 dödsoffer krävts.

Dutertes lag bygger på överenskommelserna i det svajiga fredsavtal som slöts 2014 där en av grupperna – Moros islamiska befrielsefront (Milf) – lovade lägga ner sina vapen och kraven på en egen stat. I utbyte skulle de få utökad autonomi – och Duterte lovar nu mer regionalt självstyre och mer resurser.

ANNONS

Området, som ska kallas Bangsamoro, ska få behålla tre fjärdelar av all skatt som drivs in där samt få ett årligt stöd från Manila på motsvarande fem procent av filippinska statens intäkter. Vidare ska Bangsamoro ha ett eget parlament och en shariadomstol ska döma i rättsfall som berör muslimer.

Innan Dutertes lag genomdrivs måste den bli godkänd i en regional folkomröstning, vilket den väntas bli med stor marginal.

TT-AFP

Fakta: Gammal konflikt

Kriget mellan säkerhetsstyrkorna i det främst katolska Filippinerna och muslimska rebeller går tillbaka till 1970-talet.

Konflikten har gjort att de södra, muslimska delarna blivit eftersatta ekonomiskt trots att de är rika på naturresurser.

Omkring 150 000 människor har dödats och två miljoner har flytt sina hem.

Källa: Reuters, AFP

ANNONS