Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

G7-nationerna tros kunna bistå med en miljard vaccindoser till mindre bemedlade länder. Arkivbild.
G7-nationerna tros kunna bistå med en miljard vaccindoser till mindre bemedlade länder. Arkivbild. Bild: Eli Hartman/AP/TT

G7 tros kunna lova en miljard vaccindoser

G7-länderna tros kunna bidra med en miljard doser covid-19-vaccin till låg- och medelinkomstländer, enligt Storbritannien som står värd för G7-mötet som drar i gång på fredagen.

"Vid toppmötet väntas världsledare tillkännage att de kommer att tillhandahålla minst en miljard doser av coronavirusvaccin till världen (...) samt fastställa en plan för att utvidga vaccintillverkningen för att uppnå detta mål", heter det i ett uttalande från 10 Downing Street.

Premiärminister Boris Johnson sade under torsdagen även att Storbritannien kommer att bistå med 100 miljoner doser till länder som halkat efter i vaccineringen.

– Som ett resultat av Storbritanniens framgångsrika vaccinationsprogram kan vi nu dela en del av våra överskottsdoser med de som behöver dem, säger han och fortsätter:

– Vid G7-toppmötet hoppas jag att mina kolleger kommer att avge liknande löften.

USA har redan inför mötet med de sju världsekonomierna lovat 500 miljoner vaccindoser, som ska distribueras via det globala vaccinprogrammet Covax.